Стойчо Стойчев пред ТОПНОВИНИ: ‘‘Чудото‘‘ Манолова не се състоя, както се опитваха да ни внушат

17:00, 30 окт 19 25 4236 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Как мина първият тур на местните избори, какви са изводите и какво да очакваме на балотажа.

ТОПНОВИНИ потърси за коментар по темата доц. д-р Стойчо Стойчев:

 

Какви са изводите след изборите на първи тур в София?

Очаквах по-висок резултат за Йорданка Фандъкова. Имаме по-малко от 200 хил. гласа за ГЕРБ в София. Това означава 2 неща – или имаме известна умора от управлението на национално ниво, или става дума за ефекта ‘‘Борис Бонев‘‘. По-скоро е второто, защото самата инициатива ‘‘Спаси София‘‘ през последните 2 години прави ефективни и публични акции, които са на гърба на ремонтите в центъра. Популярността на Борис Бонев и ‘‘Спаси София‘‘се дължи на това, че се окарикатурява и иронизира ремонта на ‘‘Графа‘‘ и пред църквата ‘‘Св. Седмочисленици‘‘.

Първият извод е, че никоя партия не може да бъде доволна от гласовете, които получава, всичките се надяваха на повече. Вторият – ‘‘чудото‘‘ Мая Манолова не се състоя, както се опитваха да ни внушат предварително, че тя едва ли не ще бъде хитът на тези избори. Видя се, че не е тя, няма този мобилизационен потенциал, който се очакваше от нея. Третият – в София има различни динамики, отколкото в страната. Доказа се, че те не са същите в национален мащаб.

На балотажа негативното гласуване ще бъде много по-мобилизирано, защото той представя възможност, когато си против някого, да гласуваш обединено за всичките му други противници. Очаквам да се съюзат всякакви хора, които не харесват Фандъкова, ГЕРБ и Борисов и да гласуват против тях.

Как определяте изборите - като желание за промяна на лицата в политиката или на самата политика,  стигна се до доста интересни резултати особено в столицата?

Имаме и двете неща. Имаме 2 вида протестен вот – едните гласуват ‘‘анти‘‘ Фандъкова и ‘‘за‘‘ Манолова, а другите гласуват за по-добра алтернатива, в случая за Борис Бонев. Гласовете за Бонев са гласове за алтернативен вид управление, за млада хора и някакъв вид свежест. До голяма степен гласувалите за него са млади хора, такива, които за първи път имат право на глас на местни избори. Те търсят не просто нови лица, а нови модели. Останалите, които са гласували за Мая Манолова по-скоро искат смяна на хората, смяна на Фандъкова с Манолова, смяна на Борисов с Нинова, но не и принципно ново нещо. Очакваше се да се гласува само негативно, но видяхме, че има и позитивна нотка.

Стигна се до доста интересни резултати особено в столицата. Как определяте изборите - като желание за промяна на лицата в политиката или на самата политика?

Голямата бомба в общинския съвет настана, след като се видя, че Бонев с гласове за около 5-6 съветника ще вземе само един и се промени разпределението вътре. Другото е партийното гласуване - дава много по-реална представа за настроението в страната, отколкото гласуването за кандидати. Има по-голямо представителство на политически сили, отколкото на кметско ниво. Някои партии като ‘‘Атака‘‘ съвсем изчезват, ВМРО взима листата повече, отколкото Джамбазки като кандидат за кмет. При районните кметове също е много интересно-  в 10 района на практика втора сила е ‘‘Демократична България‘‘, на ниво кмет не е такова съотношението. За гражданите позитивното послание на първи тур е, че негативното говорене почти отсъстваше, а негативното гласуване на практика не надделя. Борис Бонев трябва да се опази от старите партийни хиени, защото има опити да го пришият към различни формации, да го изкушат да говори ‘‘анти‘‘, да говори за поколението на прехода, а той не е част от него. 

Може ли да кажем, че някоя партия е изпъкнала пред друга с оглед на казаното от премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова?

ГЕРБ води пред БСП и то много. БСП тотално се вкиснаха. Къде е победила Корнелия Нинова? Нея и в областните градове я няма адекватно. Дори техният емблематичен кмет в Попово, който ту е техен, ту не е техен, ще ходи на балотаж. ГЕРБ е на първо място, БСП едва ли не се бори за второ с ДПС. При пропорционалната избирателна система е нетипично една партия да доминира навсякъде. Логично е да има пропорционално представителство. Тази категорична победа на първи тур за ГЕРБ в повечето градове през 2015 г. беше по-скоро аномалия, а сега се наблюдава нормализация. Самият председател на ГЕРБ това иска. Ако съдим по неговото изказване, той е склонен и смята за хубаво ГЕРБ да не държи на 100% всички големи градове, за да не се създава впечатление, че са узурпирали властта. С риск да не дотегне на хората, да не изглежда нагъл, е склонен да се откаже в такива битки. На тези избори повече към този вариант вървяха. Ако спечелят всички балотажи, е различно.

Какви по-скоро са очакванията за балотажа?

Те са непредсказуеми формати, може да се случи всичко. Каквато и прогноза да направим тук, ще бъде спекулация.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама