Георги Харизанов пред ТОПНОВИНИ: Манолова не може да консолидира протестния вот

10:04, 31 окт 19 25 3908 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Какви са изводите от първия тур на местните избори и какво да очакваме на балотажа.

ТОПНОВИНИ потърси за коментар по темата политическия анализатор Георги Харизанов:

Какви са изводите след изборите на първи тур в София?

Че София си остава син град, десен град. ¾ от гласовете са за десни и дясноцентристки кандидати. Има умора, има натрупано напрежение, има протестен вот, но ляв кандидат като Мая Манолова не може да го консолидира при себе си. ГЕРБ остава първа политическа сила и доминиращата партия в СОС, мнозинството повтаря без проблем това на управляващата коалиция в парламента и изпълнителната власт и като че ли за пореден път апокалиптичните прогнози по адрес на ГЕРБ и Борисов пораждат по-скоро смях, отколкото смисъл от сериозен анализ.

Как определяте изборите - като желание за промяна на лицата в политиката или на самата политика,  стигна се до доста интересни резултати особено в столицата?

Не знам дали има желание за промяна на самата политика. Градовете се управляват консервативно и не са задлъжнели или проблемни. Напротив - развиват се харчейки, колкото са си изкарали. Прогресът е видим и приятен, независимо от пречките. Очевидно обаче има глад за нови решения и нови лица, и София го доказа най-ярко. Т.нар. системни партии все по-натрапчиво носят усещане за застаряване, за скука, за досадна предвидимост и за изхабяване на водещите фигури. Борис Бонев е и поколенчески феномен – представител на обединена около него демографска група, а не на тежко политизирани хора с ясни дясноцентристки ценности.

Кое най-много изненада кандидатите и лидерите на политическите групи - резултатите и процентите на кандидатите за кметове или обратът в броя и преструктурирането на общинския съвет?

Може би липсата на обрат? Преструктуриране на СОС реално няма, с изключение може би на факта, че демократичната общност вече е на трето, а не на второ място. БСП се възстанови от нокаута след Орешарски и има по-сериозна група съветници, а многото малки партии останаха под чертата. Но и тук, както и на национално ниво, няма разместване по върховете и има ясно очертано мнозинство, повтарящо това в парламент и правителство. На фона на щуротиите „ремонтът на Графа ще унищожи ГЕРБ в София“, обилно подхранвани от определени медии и в самия изборен ден, това може и да е изненада за някого. Но на фона на политическите реалности, състоянието на партиите и кондицията на твърдите им ядра, изненада няма. Никаква.

Какви са изводите след изборите на първи тур в София?

Че протестен вот не се състоя и че всички смислени, готини, кадърни и подготвени кандидати се намират вдясно от центъра. Левицата отново не предложи нищо смислено.

Може ли да кажем, че някоя партия е изпъкнала пред друга с оглед на казаното от премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова?

Не виждам партия, която да е изпъкнала. Всички т.нар. системни партии стабилизират резултата си или леко го покачват, за сметка на свиването на крайнодесните и на бизнес партиите. Но да се говори за изпъкване е пресилено, доколкото в това, че ГЕРБ печелят 13-ти избори подред няма кой знае каква изненада. Някак свикнахме с това.

Какви по-скоро са очакванията за балотажа?

В София очаквам увеличаване на разликата в полза на г-жа Фандъкова и категорична победа на кандидатите на ГЕРБ в балотажите за районни кметове, поведена от голямата маса гласуващи, която ще излезе заради големия балотаж. В страната ми е интересен единствено вторият тур в Русе, доколкото на останалите места отново предвиждам победа на десните кандидати с увеличена разлика пред тези на БСП.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама