Румяна Коларова пред ТОПНОВИНИ: Невъзможно е гласовете за Бонев да отидат при Манолова

12:00, 31 окт 19 25 4620 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

След първия тур на местните избори – какви са изводите, кои са изненадите и какво да очакваме на балотажа. По темата ТОПНОВИНИ потърси за коментар политолога доц. Румяна Коларова.

Г-жо Коларова, при 100% обработени протоколи подкрепата за Йорданка Фандъкова е 36.37%, а за Мая Манолова – 27.79%. Разликата между двете е 8,58%. Имаше ли изненада в изборните резултати и какво Ви говорят на Вас тези цифри?

За мен нямаше изненада. Тази тенденция - че Мая Манолова губи в процеса на самата предизборна кампания, беше ясна поне десет дена преди изборите. Видя се и къде е най-голямата ѝ слабост – в неспособността й да бъде именно това, което тя най-много претендира да е - „гласът на гражданите“. Стратегическата ѝ загуба, която може би я е лишила от поне 6-7%, е по отношение на Борис Бонев. Защото в неговата кампания софиянци видяха какво означава да заемеш компетентно, отговорно и последователно позицията на гражданите. Мисля, че сравнението между Манолова и Бонев прави невъзможно прехвърлянето на балотажа на този тип гласове и подкрепа от Бонев към Манолова. Защото разликата между тях е очевадна и тя не е по конкретни теми, а по цялостния тон на кампаниите им.

Георги Харизанов пред ТОПНОВИНИ: Манолова не може да консолидира протестния вот

Смятате ли, че кандидатът, който има по-голяма подкрепа на първи тур, има реална преднина на балотажа?

Йорданка Фандъкова има реално предимство. Големият въпрос е доколко Фандъкова и Манолова могат да мобилизират значителна допълнителна подкрепа. Това, което всички социологически агенции показват, е, първо, че и двете могат да мобилизират ограничена подкрепа и, второ, че тя е пропорционална на резултатите, които са получили до момента. Тоест, не би трябвало съществено да се промени съотношението на резултатите, които всяка от една от тях ще получи на балотажа.

След първия тур те имат шест дни, в които да предприемат решителни ходове. Но виждаме, че ходовете на Мая Манолова са по-скоро отчаяни, отколкото решителни. Първо, защото тя предприема стъпки, които не е сигурна как ще отразят на основната подкрепа, която получава от БСП. Като направи уговорка, че изборът на главен прокурор не е почтен, морален и не отговаря на критериите за демократичен избор от гледна точка на ценностни съображения, тя игра „ва банк“. Защото не е ясно доколко гласовете, които евентуално това ще ѝ донесе, няма да бъдат компенсирани с отлива на други гласове, което тази позиция ще предизвика. Вторият голям въпрос е доколко общият образ, който тя има, вътрешният й интегритет не е вече съществено ерозиран, защото отчаяните ходове показват непоследователност, както и паника.

Стойчо Стойчев пред ТОПНОВИНИ: ‘‘Чудото‘‘ Манолова не се състоя, както се опитваха да ни внушат

Как ще се разпределят гласовете на отпадналите кандидати на първи тур и каква избирателна активност очаквате на балотажа?

Голяма част от избирателите на отпадналите кандидати няма да участват на балотажа. А какъв ще бъде изходът от него, можем да разберем не само гледайки незаконно публикуваните резултати от екзит половете, но и просто по избирателната активност. Както всички знаем, когато избирателната активност на втория тур е по-ниска от тази на първия тур, това означава, че се затвърждават резултатите от първия. Тогава, когато избирателната активност е по-висока – това означава, че има шанс за обрат в резултата. Така че това е първото нещо, което ще гледат и двете централи. Това е най-ясният индикатор, по който можем да разберем дали има и каква е динамиката в предпочитанията на избирателите.

Има ли промяна в политическите нагласи на софиянци по отношение на предишните местни избори?

До този момент не. Това, което досега виждаме, е, че балансът на политическите предпочитания на софиянци е много ясно изместен в дясно, както и във всички големи градове. Лявото е по-малко от 1/4. И по структурата на общинския съвет е видно, че партийните предпочитания на софиянци са в десния политически спектър – БСП има 15 от 61 мандата. Друг е въпросът доколко това деление „ляво“ и „дясно“ ще проработи, когато става дума за балотаж. Да го кажем така – всеки един от нас, анализаторите, може да има своето виждане, но какво ще стане - ще решат избирателите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама