Заев: Борисов и Захариева са нашите най-големи поддръжници

19:50, 31 окт 19 / Свят 25 1306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съвместната българо-македонска комисия има за цел чрез исторически факти да изгражда допълнително приятелство, а не да увеличава враждебността. Това каза македонският премиер Зоран Заев в парламента в отговор на въпрос на депутата от опозиционна ВМРО-ДПМНЕ Ане Лашкоска, която го обвини в намеса в работата на комисията.

"Ние се опитваме да се договорим за всички различия, които съществуват помежду ни. Една от тях се отнася и за Комисията, която има за цел, чрез исторически факти да изгражда допълнително приятелство, а не да увеличава враждебността. Публично твърдя пред всички Вас, и ще бъде хубаво да докажете противното, защото твърди, че съм извършвал натиск върху комисията. Комисията ни е експертна, от големи професионалисти, които уважавам за това, което правят в преговорите, за тяхната иновативност, обич към родината, нашата идентичност, македонски език. Аз се уча от тях и вярвам, че през развитието на стратегиите ще намерим решение, така както намерихме приемливо решение за четирите исторически личности", заяви Заев.

Той каза, че след приемането на Декларацията от страна на България е имало неприятно чувство, защото това е станало по време на изпълнението на Договора, преди решението на Европейския съвет, предаде БГНЕС.

„Аз реагирах и ще реагирам. Това е мой дълг, но няма да си позволя да предизвиквам разправии, които ще ни блокират държавата, така както това бе в продължение на 10-на години с Договора с България от 2009 г. Това време не бих искал да се повтори отново“, категоричен е Заев и добави: Българският премиер Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева бяха сред основните ни защитници, които се бореха с аргументи в Съвета на министрите и Европейския съвет за започването на предприсъединителни преговори с ЕС.

Македонският премиер заяви и още, че македонският език е признат от ООН още през 1977 г. и очаква европейска България това нещо да приеме по време на преговорния процес.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама