Без тютюнев дим в заведенията в Австрия

10:50, 01 ное 19 / Свят 25 1622 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес влезе в сила забрана за тютюнопушене в австрийските барове и ресторанти, което направи Австрия една от последните европейски държави, която премахва тютюневия дим от закрити обществени места.

Парламентарите одобриха забраната през юли в опит да се отърве Австрия от нейния статут на „пепелник на Европа“. Само членове на крайнодясната Партия на свободата (АПС) се противопоставиха на мярката.

Една четвърт от 8,8-те милиона жители на страната пушат, което надвишава средното ниво за Европа от 18%, но призивите за забрани са от повече от десетилетие, пише БГНЕС.

АПС – по-рано водена от заклет пушач - възпрепятства предишен опит за забрана на пушенето в заведения и ресторанти, когато влезе в правителството през декември 2017 г.

Това предизвика реакция на голяма част от обществеността и Австрийската медицинска асоциация, която организира петиция в полза на забраната, подписана от почти 900 000 души, или около 14 процента от избирателите.

През май обаче АПС напусна правителството заради корупционен скандал, проправяйки пътя предложението да бъде гласувано отново в парламента.

До този момент тютюнопушенето беше позволено в барове и ресторанти, по-големи от 50 квадратни метра, стига да е била направена отделна зона, въпреки че това правило не винаги се прилагаше.

Не беше необходима отделна зона в по-малките заведения, ако собственикът с удоволствие позволи да пуши в помещенията.

Все по-голям брой ресторанти и кафенета обаче напоследък забраниха пушенето по свое желание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама