От „Осанна“ до Самоков и обратно

12:56, 01 ное 19 25 3053 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Кой не знае Ицо Хазарта, кой не е чувал за неговия неправилен рап. Изпълнителят, който се превърна в жива легенда на българската рап сцена, успя без да иска да стане в може би най-интересната новина в предизборната кампанията за местния вот. Един концерт успя да хвърли петно върху почти безукорния му имидж, а феновете му да се лашкат между "Осанна" и "Разпни го".

Не е ясно дали си е давал сметка каква вълна от емоции и коментари ще предизвика решението му да участва в концерт на ГЕРБ в Самоков миналата седмица, но резултатът е налице и темата продължава да се обсъжда.

Мнозина заявиха своето разочарование от рапъра - твърдяха, че се е продал, че има две лица и прочее. Особено активни в критиките си срещу Хазарта бяха от редиците на „Демократична България“, които изглежда са най-съкрушени от решението му да се „даде на ГЕРБ“.

Сякаш не политици с различни окраски, а той е давал лъжовни обещания и напразни надежди. Сякаш той е отговорен за (не)случилото се в държавата, а не хората с позиции и власт да променят ситуацията.

На това Христо Петров (както се казва Ицо Хазарта по лична карта) реагира с коментар във Facebook, в който се извини на всеки почувствал се разочарован от решението да пее в един – единствен концерт, макар и без да прави каквато и да е агитация. В него рапърът обясни, че през последните месеци е отказал десетки предложения за предизборни концерти от управляващи, бивши управляващи и кандидати за такива, защото не намира сред тях никого, когото да харесва или подкрепя. По думите му той е приел да пее в Самоков, защото последният му концерт там е бил преди 10 години и подобен концерт е единствената възможност за изпълнител като него да има участие в толкова малък и беден град.

Вместо да сложи край на дискусията обаче този пост в социалната мрежа нажежи още повече обстановката и заваляха нови и нови изказвания, оценки, коментари.

Отговорът на Хазарта не закъсня. Той се обърна към лидерите и симпатизантите на „Демократична България“ и „призна“, че не това, че са избрали да издигнат тотално непознат кандидат за кмет, а именно участието му в Самоков е причината за слабия резултат на арх. Борислав Игнатов в София. Рапърът обясни, че през годините е симпатизирал на ДСБ, Реформаторски блок и „Да, България“ – говорил е в тяхна подкрепа, защитавал е лидерите им, снимал се е с тях по концерти и всичко това безплатно, защото за него това не е бизнес. В същото време много негови колеги са получавали солидни хонорари от БСП и ГЕРБ  по време на предизборните им кампания. След случилото се сега обаче Хазарта обяви, че „Демократична България“ вече нямат човек в „Ъпсурт“, тъй като не умеят да се разберат помежду си и за най-дребните неща и търсят вината за това в другите.

Всеки има мнение по темата и гледа на казуса от своята камбанария. Но, когато се обсъжда „сагата Самоков“, е важно да се вземат няколко неща предвид.

Първо, музикалните участия и предизборната кампания вървят ръка за ръка. През годините изпълнители от всякакъв жанр са пеели по градските площади и зали под знамената на не една и две партии, без да са били обект на публичен линч – нито от страна на политиците, нито от страна на феновете.

И второ - да, те пеят за „луната и звездите“, а Хазарта и „Ъпсурт“ показват „тъмната страна“ и точно това е основна причина за мощната ответна реакция срещу рапъра. Но всъщност текстовете на Ицо Хазарта не са насочени срещу политиците единствено (Изненада!!!). Основен герой в песните им е всеки един от нас – от обикновения българин до облечения с власт държавник - всеки, който „има човек“ в КАТ, НАП, НОИ и т.н., всеки който носи „сърцето на хлебарката“. Те изобличават кокошкарството, връзкарството, дребнотемието, пропили се в нашето общество, както и обърнатите с краката надолу ценности и морал, които властват навсякъде около нас.

Да се вярва, че творчеството на Хазарта е насочено срещу ГЕРБ конкретно или срещу някоя друга партия, е смешно. Да се твърди, че почитателите му изповядват еднакви политически пристрастия – също.

Всеки е свободен сам за себе си да реши дали ще продължи да слуша песните му, или не. А само времето ще покаже дали Самоков ще се появи в някой от следващите проекти на рапъра.

P.S. И понеже сме на тема ГЕРБ - не чух да се организира кампания срещу творците и артистите, които с лицата си застанаха публично да агитират в подкрепа на кандидата им за кмет на София Йорданка Фандъкова – нещо, което Хазарта така и не направи.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 outsisket 18:29, 09 фев 24

cialis generic buy How Do Calcium Channel Blocker Lower Blood Pressure

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама