От „Осанна“ до Самоков и обратно

12:56, 01 ное 19 25 2688 Шрифт:
Василена Йорданова

Кой не знае Ицо Хазарта, кой не е чувал за неговия неправилен рап. Изпълнителят, който се превърна в жива легенда на българската рап сцена, успя без да иска да стане в може би най-интересната новина в предизборната кампанията за местния вот. Един концерт успя да хвърли петно върху почти безукорния му имидж, а феновете му да се лашкат между "Осанна" и "Разпни го".

Не е ясно дали си е давал сметка каква вълна от емоции и коментари ще предизвика решението му да участва в концерт на ГЕРБ в Самоков миналата седмица, но резултатът е налице и темата продължава да се обсъжда.

Мнозина заявиха своето разочарование от рапъра - твърдяха, че се е продал, че има две лица и прочее. Особено активни в критиките си срещу Хазарта бяха от редиците на „Демократична България“, които изглежда са най-съкрушени от решението му да се „даде на ГЕРБ“.

Сякаш не политици с различни окраски, а той е давал лъжовни обещания и напразни надежди. Сякаш той е отговорен за (не)случилото се в държавата, а не хората с позиции и власт да променят ситуацията.

На това Христо Петров (както се казва Ицо Хазарта по лична карта) реагира с коментар във Facebook, в който се извини на всеки почувствал се разочарован от решението да пее в един – единствен концерт, макар и без да прави каквато и да е агитация. В него рапърът обясни, че през последните месеци е отказал десетки предложения за предизборни концерти от управляващи, бивши управляващи и кандидати за такива, защото не намира сред тях никого, когото да харесва или подкрепя. По думите му той е приел да пее в Самоков, защото последният му концерт там е бил преди 10 години и подобен концерт е единствената възможност за изпълнител като него да има участие в толкова малък и беден град.

Вместо да сложи край на дискусията обаче този пост в социалната мрежа нажежи още повече обстановката и заваляха нови и нови изказвания, оценки, коментари.

Отговорът на Хазарта не закъсня. Той се обърна към лидерите и симпатизантите на „Демократична България“ и „призна“, че не това, че са избрали да издигнат тотално непознат кандидат за кмет, а именно участието му в Самоков е причината за слабия резултат на арх. Борислав Игнатов в София. Рапърът обясни, че през годините е симпатизирал на ДСБ, Реформаторски блок и „Да, България“ – говорил е в тяхна подкрепа, защитавал е лидерите им, снимал се е с тях по концерти и всичко това безплатно, защото за него това не е бизнес. В същото време много негови колеги са получавали солидни хонорари от БСП и ГЕРБ  по време на предизборните им кампания. След случилото се сега обаче Хазарта обяви, че „Демократична България“ вече нямат човек в „Ъпсурт“, тъй като не умеят да се разберат помежду си и за най-дребните неща и търсят вината за това в другите.

Всеки има мнение по темата и гледа на казуса от своята камбанария. Но, когато се обсъжда „сагата Самоков“, е важно да се вземат няколко неща предвид.

Първо, музикалните участия и предизборната кампания вървят ръка за ръка. През годините изпълнители от всякакъв жанр са пеели по градските площади и зали под знамената на не една и две партии, без да са били обект на публичен линч – нито от страна на политиците, нито от страна на феновете.

И второ - да, те пеят за „луната и звездите“, а Хазарта и „Ъпсурт“ показват „тъмната страна“ и точно това е основна причина за мощната ответна реакция срещу рапъра. Но всъщност текстовете на Ицо Хазарта не са насочени срещу политиците единствено (Изненада!!!). Основен герой в песните им е всеки един от нас – от обикновения българин до облечения с власт държавник - всеки, който „има човек“ в КАТ, НАП, НОИ и т.н., всеки който носи „сърцето на хлебарката“. Те изобличават кокошкарството, връзкарството, дребнотемието, пропили се в нашето общество, както и обърнатите с краката надолу ценности и морал, които властват навсякъде около нас.

Да се вярва, че творчеството на Хазарта е насочено срещу ГЕРБ конкретно или срещу някоя друга партия, е смешно. Да се твърди, че почитателите му изповядват еднакви политически пристрастия – също.

Всеки е свободен сам за себе си да реши дали ще продължи да слуша песните му, или не. А само времето ще покаже дали Самоков ще се появи в някой от следващите проекти на рапъра.

P.S. И понеже сме на тема ГЕРБ - не чух да се организира кампания срещу творците и артистите, които с лицата си застанаха публично да агитират в подкрепа на кандидата им за кмет на София Йорданка Фандъкова – нещо, което Хазарта така и не направи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама