КНСБ отново настоява за въвеждане на необлагаем минимум

13:32, 01 ное 19 25 1563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Независимо от увеличението на доходите през последните години, все още липсва осезателно подобрение на благосъстоянието на българите, заявяват от КНСБ. Според синдикалната организация, предвидените промени в данъчните закони за 2020 г. не отговарят на очакванията на обществото за справедливо облагане.

КНСБ счита, че е необходима промяна на данъчната философия, за каквато настояват повече от десетилетие.

С въвеждането на необлагаем минимум, който да бъде равен на установената минимална работна за страната, ще бъдат освободени от данък хората с предимно ниски доходи. Това от своя страна, ще повиши разполагаемият им месечен доход, обясняват от КТБ.

Според техните анализи този доход ще бъде изразходван изцяло за потребление, което ще има стимулиращ ефект за икономическия растеж и повишаването на приходите в държавния бюджет. Това означава, че не само няма да се намаляват доходите, а ще бъдат увеличени.

Според официалната статистика в България около 1,9 млн. души работят и получават доход, който е по-нисък от средната работна заплата за страната - 1 260 лв. Необлагаемият минимум трябва да бъде въведен именно за тези доходи, защото неравенствата постоянно се задълбочават през последните години.

Ако Министерство на финансите възприеме предложението, ще се постигне по-справедливо преразпределяне на публичните средства, като в хората с най-ниски доходи останат допълнително пари в размер на 730 лв. годишно.

Посланието на КНСБ към Бюджет 2020 по отношение на данъчната политика е: Повече пари за хората с ниски доходи, повече потребление, по-висок икономически растеж и съответно намаление на неравенствата, заявяват от КНСБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама