Училищата сами решават дали ще се учи на 4 ноември или ще организират образователни дейности

13:39, 01 ное 19 25 2216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Училищата сами решават дали денят след втория тур на местните избори - 4 ноември, да е учебен ден или неучебен, но присъствен. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев, предаде БТА.

"В графика за учебното време дните след първия и втория тур на местните избори - 28 октомври и 4 ноември, са определени като учебни дни, но изпратихме писмо до училищата, че по тяхно решение може да ги обявят за неучебни, но присъствени дни", обясни той пред журналисти.

28 октомври ще е неучебен ден, но присъствен за учители и ученици

По думите му 4 ноември няма да е ден без образование и ще има образователни дейности, дейности по интереси и спортни занимания за учениците. Децата може посещават също обекти с образователно и културно значение, като тези дейности разширяват образователната среда на учениците и в по-голяма степен може да мотивират интереса им за учене, помагат им да свържат знанията извън учебните часове с тези от учебните часове."

"Училищата ще решават дали 4 ноември ще е учебен ден за тях или ще бъде неучебен, но присъствен ден, зависи от това колко изборни секции е имало на 3 ноември в тях", каза министър Вълчев. При училищата с две изборни секции ще трябва да се изчистят две стаи и да се подредят, и това ще стане бързо и с малко намаление на часовете може да има учебен ден, дори и в училището да се учи на две смени. Има и училища с много секции, където това е невъзможно да се направи за един-два или три часа, и започването да се учи от обяд означава, че ще има много съкратени учебни часове и формален учебен процес. Затова училищата ще трябва да решат и ако няма възможност денят /4 ноември/ да е учебен, да бъде създадена добра организация за образователни дейности за учениците. Заедно с БАН, със Сдружението на общините и с Министерството на културата се разбрахме по-голямата част музеите да бъдат отворени и да приемат учениците при преференциални условия, обясни министър Красимир Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама