Галерия „Сердика“ представя "Роби на времето" - първата самостоятелна изложба на Мая Иванова

15:33, 01 ное 19 25 3598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Галерия „Сердика“ представя първата самостоятелна изложба на Мая Иванова "Роби на времето" - рисунка и графика, от 5 ноември до 6 декември 2019 г.

Мая е само на 23 години и вече има сериозна артистична история зад гърба си, както и участието ѝ в коледната експозиция на Галерия „Сердика“ - „101 рисунки“. Тогава студенти от Националната художествена академия (НХА) и изтъкнати автори показаха съвместно свои творби, а интересът към рисунките на Мая беше показателен за нейния талант. Това е и основната причина Галерия „Сердика“, която вече завоюва своето сериозно място сред столичния артистичен елит като галерия за съвременно българско изкуство, да подкрепи Мая Иванова и да курира първата й изложба.

Преди няколко месеца Мая завършва своята бакалавърска степен специалност „Графика” в НХА, а в момента продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ (НХА). Ходът на времето винаги е била тема, която вълнува авторката още от дете. Интересно ѝ е да наблюдава как хората около нея се променят както психически, така и визуално. В изложбата „Роби на времето” се откриват повтарящи се мотиви за времето, вълшебни пространства и мистериозни образи, с които тя изразява своя вътрешен свят.

В изложбата „Роби на времето” ще бъдат представени рисунки и графики. Рисунките са създадени през последните няколко години. Мая Иванова проявява задълбочен и последователен интерес към рисунката, като използва предимно мекотата на въглена и молива за реализиране на своите портрети и фигури. За концепцията на серията от пет графики „Роби на времето” Мая Иванова споделя: „Те са един повод да се замислим за „лентата на живота“ и как мимолетността на сегашния момент го прави изключително ценен, как всяка една песъчинка от пясъчния часовник е важна”.

Графиките са в техника суха игла. Авторката избира тази техника, тъй като тя най-добре би предала фините щрихи и детайли от рисунките ѝ. Мая Иванова работи със стари класически техники, които овладява и развива през годините, използва лични теми и сюжети представени красиво и деликатно за публиката.

За автора:

Мая Йорданова Иванова е родена 1996 г. в Бургас. От малка показва интерес към визуалните изкуства и учи в паралелка по рисуване. В годините се усъвършенства в областта на рисунката и усвоява графичните техники суха игла и линогравюра. Участва и взима награди в множество ученически конкурси, като най-големият от тях е конкурсът за учебна рисунка на НУИИ „Илия Петров“ през 2014г., където тя взима втора награда за етюд глава.

От 2015 г. Мая Иванова е студентка в Националната художествена академия в София, специалност „Графика”, в курса на доц. д-р Десислава Христова. През 2019 г. продължава следването си в магистърска програма „Илюстрация“ при доц. Регина Далкалъчева и доц. Николай Цачев.

Участия в изложби и награди: 

2019 г. - "20 години по-късно, отново заедно – графични изкуства", арт център Банкя;
2018 г. - Проект  "Класна стая без конфликти" на фондация "Партньори-България" за създаване на дизайн за учебници;
2018 г. - "101 рисунки", галерия Сердика;
2018 г.  - Проект Студентски практики, организиран от научно информационен център "Българска енциклопедия" в творчески дом на БАН, Варна;
2018 г. - "Съвременни информационни ресурси – съдържание и визуално оформление" – Българска академия на науките;
2017 г. - Номинация в XIV общоакадемичен конкурс "Рисунка", НХА;
2014 г. - Втора награда за етюд глава в конкурса за учебна рисунка на НУИИ "Илия Петров";
2012 г. -Участие в конкурса "Васил Левски и Българското възраждане", зала "Георги Баев" Бургас;
2011 г. - Първа награда в конкурса-изложба "Св.Трифон Зарезан" - община Сунгурларе.

Галерия „Сердика“ се намира на Женски пазар на ъгъла на бул. Стефан Стамболов и ул. Лозенград. „Пазари Възраждане“ ЕАД е общинското дружество, което стопанисва Женски пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама