Планетолог: Възможно е да има живот на Марс, но той ще е под земята

08:45, 02 ное 19 / Култура 25 1760 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зак Дикисън е планетолог от Природонаучния музей в Лондон, който изследва древните езера и океани на Марс.

"Работата ми е основно върху това как е изглеждала Марс в миналото. Аз съм геолог и изследвам каменната й обвивка в момента, за да разбера каква е била тя преди", обяснява той, предава bTV.

Зак Дикисън беше в София, за да изнесе лекция за Марс по покана на форум "Рацио".

„Знаем, че е имало много течна вода преди на Марс. Но това, което проучвам в момента, е система от езера, които се вливат едно в друго, които най-вероятно са съставяли океан. Днес е много различно място. Много е студено, атмосферата е много тънка. Не е място, където можете да се разхождате свободно без космически костюм. Много некомфортно място за живеене”, разказва още планетологът.

 

„Едно време, когато са използвани първите телескопи масово от любители, някои хора са забелязали, че по повърхността на Марс има образувания подобни на канали и тогава са сметнали, че вероятно на повърхността на Марс не просто има растения и реки, а дори има живот. Тогава са започнали във въображението на тогавашните автори на научни романи и на самите хора да смятат, че на повърхността има подобен цивилизован живот и че той може би представлява заплаха за собствения ни вид”, коментира Никола Кереков от форум „Рацио”.

 

„Възможно е да съществува живот там, но той ще е под земята, където е малко по-топло, по-защитено, но това, което наистина си мисля, че трябва да търсим, е дали е имало живот там в миналото. И това е по-вероятно”, допълва Зак Дикисън.

Дори има теории, според които е възможно животът да е възникнал първо на Марс, а след това да е бил пренесен на Земята.

 

„Винаги съм бил заинтересуван от геологията и от Космоса. Затова за мен да изучавам геологията и историята на различна планета от Земята е много интересно. Още повече как са се появили по едно и също време, но са се превърнали в съвсем различни места”, разказва Зак Дикисън.

Може да видите какво представлява Космоса с някоя от следващите лекции на форум „Рацио”.

 

„Един от начините, по които изчисляваме възрастта, е чрез броя кратери на повърхността. Това е като да погледнете Луната – виждате кратерите и можете да ги преброите. Ние знаем колко такива се създават всяка година от ударите от астероиди и оттам знаем каква е възрастта на всеки космичен обект. Така знаем откога съществува Марс. Бих се радвал да отида там”, завършва планетологът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама