Кой е виновен: Защо онкоболен лекар не стана асисент?

16:00, 05 ное 19 25 1795 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

''Как не станах асистент, защото онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на МУ-София.''

С това изречение започва не приказката, а горчивата изповед на д-р Радислав Наков.

30-годишният гастроентеролог разказва как не е бил одобрен в конкурс, защото в момента не е лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом.

Наков споделя, че е с диагноза NK/Т - клетъчен лимфом, лечението му върви добре и вярва, че ще се излекува. Но не това го мъчи най-много.

''Боли, защото още преди болестта да те убила, някои хора са те погребали'', пише младият лекар.

Въпреки заболяването си той се явил на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София.

''След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван „да си гледам здравето“. Казаха на собствения ми баща „Да си гледам здравето“, на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване. Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега.'', допълва той.

По думите му членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че си в подал документите за конкурса, защото бил болен.

Изпитът бил анономиен и се провел на 31 октомври - четирима кандидати се борили за три места. Единият от тях обаче напуснал конкурса и не изчакал резутлатите.

''По време на „анонимното“ проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера'', пише Наков.

Той е автор на 18 публикации в реферирани списани, носител на редица награди, а също така е част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози.

Битката със заболяването му продължава, със справедливостта също.

Д-р Радислав Наков завява, че ще търси правата си пред съответните институции.

''А на уважаемото жури ще им кажа едно: Жив съм. Тук съм'', завършва признанието му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама