Акцент на деня: Слави с атака на два фронта

17:30, 05 ное 19 25 2068 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Месец, след като беше учредена, партията на Слави Трифонов "Няма такава държава", внесе документи с 3700 подписа за нейното регистриране. Това стана ден след старта на "Вечерното шоу на Слави Трифонов" в новата телевизия на шоумена - "7/8 TV".

Партията „Няма такава държава” беше учредена на 5 октомври. Трифонов стана неин председател, а заместник-председатели - сценаристите на шоуто му.

Сега, според правилата за регистрация на новоучредени формации, до 1 месец Софийски градски съд трябва да разгледа молбата в открито заседание и след това да се произнесе с решение в 14-дневен срок от заседанието.

„Няма такава държава” си поставя като основни цели засилено участие на гражданите във взимането на решения чрез референдуми, смяна на пропорционалната избирателна система с мажоритарна, намаляване на депутатите от 240 на 120, както и възможност за дистанционно и електронно гласуване и въвеждане на задължително гласуване на избори и референдуми.

В кой спектър на политическото пространство ще застане партията на Трифонов не стана ясно по време на регистрацията. От екипа на Трифонов не дадоха и категоричен отговор ще търсят ли общи политики с Мая Манолова, която намекна, че ще прави политически проект.

Именно Манолова ден по-рано беше първи гост на телевизията на Слави Трифонов "7/8 TV" в "коментарно-публицистичното предаване" "Студио Хъ". В студиото Манолова носеше протоколи, за които твърдеше, че са били манипулирани.Тя заяви, че властта купува гласове "безсрамно и безнаказано", а водещият Тошко Йорданов - заместник-председател на партията на шоумена, изтъкна, че купуването на гласове "не е отсега" и припомни на бившия омбудсман времето, в което тя беше депутат от БСП.

Манолова отговори, че криминализирането на купуването на гласове е нейно предложение. "Аз загубих тези избори, но гражданите ги спечелиха", заяви бившият омбудсман. Тя завърши участието си с думите, че ще продължи да се бори за промяната на "този модел на управление, но от граждански позиции".

При регистрирането на партията Тошко Йорданов обясни защо са поканили Мая Манолова така: "Мая Манолова е втора на балотажа в София, знаете какви са резултатите, знаете разликата колко е малка... Победителят и хората на победителя бяха по всички национални телевизии. Сметнах, че е по-интересно да се чуе другата гледна точка", каза още Йорданов.

Запитан означава ли, че партията на Трифонов има общо политическо бъдеще с Мая Манолова, Йорданов отговори: "Можете да пишете и анализирате както искате, ще подаваме информация, само когато има нещо реално. На спекулации с кой ще бъдем в бъдеще, ще бъдем ли с някой... няма да отговаряме".

За намеренията на Слави да влезе в политиката се говори от години, особено след като от екипа му организираха референдум през 2016 г., който Народното събрание умело игнорира, а той самият в последствие направи и кастинг за политици.

Официално намеренията си Слави Трифонов съобщи по време на последното издание на "Шоуто на Слави", което беше на 31 юли тази година.

Последният "удар" на Шоуто на Слави беше изнесената информация за надвзетите субсидии от страна на политическите партии, които са получили по над 13 лв. на глас - увеличението идва от разпределението на пари от действителни гласове за партии, които не са преминали бариерата и на се влезли в парламента.

Тези данни предизвикаха политическа реакция със скандал, който преля в промяна на наредбата и формулата на Министерство на финансите и задължение на партиите да върнат надвзетата субсидия.

Лавинообразно този скандал засегна и самите партийни субсидии, които бяха намалени драстично, но в парламента бе гласувана и коренната промяна - частно финансиране на политически субекти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама