Георги Илиев пред ТОПНОВИНИ: Достъпността на средата ще е първата тема, по която ще работя

11:02, 06 ное 19 25 10816 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Промяна на модела на обслужване в администрацията в район "Слатина", за да могат хората да имат постоянно информация онлайн за движението на техните жалби и сигнали. Това обещава новият кмет Георги Илиев - един от кандидатите на "Демократична България", които спечелиха балотажите в столицата.

На втория тур Илиев победи в пряк двубой за управлението на "Слатина" досегашния кмет Наталия Стоянова от ГЕРБ, след като се яви на балотажа с по-малко гласове от първия, но обърна вота в своя полза. Резултатът при 100% обработени протоколи е 51.62% за Георги Илиев срещу 40.13% за Наталия Стоянова.

За проблемите в общинската администрация и още редица други разговаряме с Георги Илиев.

В предизборния си клип казвате, че познавате проблемите на всеки един жител в район Слатина. Ще бъдат ли разрешени те с встъпването Ви в длъжност?

Георги Илиев: Със сигурност няма как да бъдат решени с встъпването ми. Вярвам, че голяма част ще бъдат решени след 4 години. Това, разбира се, зависи от това доколко Столичният общински съвет ще ми помага в решаването им, но мога да гарантирам, че ще ги поставям на вниманието му постоянно, докато не им обърне внимание.

По време на предизборната си кампания търпяхте критики, че не сте част от системата, Вие отговаряхте, че именно това е Вашето преимущество. Разкажете ни повече защо?

Георги Илиев: Аз познавам ситуацията от страната на живеещ в района, работещ в района, отглеждащ децата си в района, плащащ данъците си в района. Издържаме общинската администрация, за да ни служи. Когато стана кмет, първото нещо, което ще направя, е да събера хората, работещи в общината и да ги питам "Осъзнавате ли, че човекът срещу вас на гишето, човекът, подал сигнала или жалбата, човекът, обаждащ се по телефона, за да пита нещо, ви плаща заплатата?".

Администрацията в общината търпеше сериозни критики от гражданите. Какво предвиждате в посока подобрение на услугите?

Георги Илиев: Смятам да въведа пълна прозрачност на работата на администрацията. Поръчвали ли сте си пица в онлайн приложение? Там по всяко време може да се проследи на какъв етап е поръчката. Предвиждам въвеждането на подобно приложение и в общината, за да могат съкварталците ми да следят как си вършим работата. Дори смятам да има и информация за служителя, при когото е съответната преписка и колко време му остава до края на нормативно установения срок, в който трябва да отговори.

Едно от основните недоволства срещу досегашното управление в общината е лошото състояние на малките улички и разрастващият се проблем с паркирането. В момента проблемът с тези коли се решава единствено с прибягването до помощта на паяк. Какви мерки предвиждате?

Георги Илиев: Освен работата по изграждане на етажни обществени паркинги, имам идея да въведа 24-часова „златна зона“. Златна защото името Слатина идва от златоносната река, както е навсякъде в Централна и Източна Европа. Всеки пълнолетен гражданин, регистриран в района, ще има право да паркира безплатно по едно лично превозно средство, също регистрирано в района. За фирмите броят ще се определя от броя на служителите и размерът на платените данъци. Останалите ще трябва да плащат за ползването на инфраструрата ни и с тези пари ще я подобряваме.

Това, разбира се, е само идея, която тепърва ще обсъдим с гражданите на района. На тази база ще я доразработим и прецизираме с екипа ми и чак тогава ще я предложим на Столичния общински съвет, който има правомощията да я въведе.

Обещавате нови маршрути и по-достъпни линии на градския транспорт. Какво по-точно предвиждате?

Георги Илиев: Първият нов маршрут, по който ще работя, е 194 (предложен от приятелите ми от "Спаси София") – от кв. "Левски", през "Слатина" и "Младост" до "Студентски град". Ще опитам да се направят корекции на графика на съществуващите линии, както и да се инструктират водачите, че е тяхно задължение да спускат и вдигат рампите за инвалидни колички.

Един от наболелите проблеми в община Слатина са тротоарите. Все по-често те се използват за паркинги. На много места са не просто в окаяно състояние, а дори липсват. Към това се прибавя и честото спиране на уличното осветление по малките улици на много места из общината. Предвиждате ли ремонти, подмяна на плочките, неподменяни от десетилетия на много места, нови колчета, лесни подстъпи към тротоарите и т.н.?

Георги Илиев: Достъпността е първата тема, по която ще работя. Даже първата ми среща след изборите беше с момче в инвалидна количка, което живее в ресурсния център, намиращ се на ъгъла на "Слатинска" и "Щерев". Момчето работи в кв. "Военна рампа" и всеки ден пътува до там и обратно, сменяйки няколко транспорта, но най-трудно му е пресичането на кръстовището пред самия ресурсен център. Представяте ли си колко незаинтересована е била досега общината, щом тротоарите там не са скосени и хората в колички не могат да пресичат сами!

Ремонти ще има, но по-важно е първо да се изработят и приемат стандарти за главна и второстепенна улица – колко да е широка, какви да са настилките и тротоарите, да има ли велоалея и т.н. После да се уведомят всички фирми, свързани с подземната инфрастуктура, че предстои ремонт и ако имат намерение да подменят нещо, трябва да го направят едновременно с него.

И отново малките улици и почистването им през зимата. Това до момента на практика не се извършваше и е един от въпросите, които най-живо интересуват живеещите в общината. Ще осигурите ли почистване при снеговалеж?

Георги Илиев: Доколкото е в правомощията ми – разбира се. Аз самият живея на малка улица и страдам от липса на снегопочистване.

По време на кампанията си изтъквахте, че сте баща на четири деца. Обещахте изграждане на свободнодостъпни игрища за младежи и възрастни. В момента училищните дворове се използват за тази цел, в случаите когато не са заключени. Ще успеете ли да намерите средства за това?

Георги Илиев: Първо, ще поискам от СОС обещаната още от премиера Борисов в кампанията му като кандидат-кмет преди 14 години децентрализация. Това означава част от средствата, събрани в района, да остават на разпореждане на районния кмет, а не да се вливат в общия бюджет на София. Докато това стане, смятам да помогна на гражданите да се организират и да облагородят мястото ни за живот сами. Аз лично ще се включвам с труд и лични средства, както съм го правил досега.

Честа картина из кварталите в община "Слатина" са циганските каруци, които достигат дори до бул. „Цариградско шосе“. Досега те явно не бяха спирани и нямаше санкции, въпреки забраните. Ще бъде ли увеличен контролът?

Георги Илиев: Ще бъде увеличен не само контролът, ще работя за трайно решение. По време на кампанията един симпатизант ми даде идеята да се направи проект за конна база-приют в кв. "Христо Ботев". Ще потърся експертно мнение дали това е възможно и как може да се реализира.

Имате ли ясна визия как да се справите с изгарянето на вредни боклуци в кв. "Христо Ботев"?

Георги Илиев: Изгарянето не е по желание на хората, които го правят. Знам, че и на тях не им е приятно да дишат отровения въздух. Те са принудени да търсят евтини начини за отопление, защото са докарани до положението да нямат друг избор – за тях това е въпрос на оцеляване. Визията ми е тази практика да бъде прекратена чрез премахване на нуждата от нея. Ще работя с местните общности, с общинския съвет, с държавната власт (ако се налага), както и с неправителствените организации, които се занимават с проблема и причините за него. Ще използвам всички правомощия и контакти, които позицията на районен кмет ми дава.

В заключение - коя е основната промяна, която обещавате да донесете в "Слатина"?

Георги Илиев: Прозрачност на управлението и достъпност на района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама