Борисов: При успешна донорска операция не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее

10:37, 06 ное 19 / Политика 25 3537 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Премиерът  Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев призоваха за подкрепа на донорството у нас и попълниха карти за донорство в началото на днешното заседание на кабинета, предаде репротер на ТОПНОВИНИ. 

Снимка: Facebook

Ананиев обяви, че вчера е поставено началото на националната информационна кампания в подкрепа на донорството и подпомагане на трансплантациите под мотото „Да! За живот“. Той обясни, че целта е да се предизвика дебат в обществото и семейството, за да помогнем на хиляди хора, които имат нужда от втори шанс за живот.

„Няма нищо по-хубаво от това тези хора да имат шанса да се върнат при своите семейства, да бъдат със своите близки, да се радват на един здрав и достоен живот“, заяви Ананиев.

Той отбеляза, че 1151 души у нас чакат за трансплантация – над 1000 за бъбречна, а останалите за чернодробна, сърдечна и др.

По думите му една от мерките за насърчаването на донорството у нас е донорските карти, които нямат юридическа сила, но дават възможност на човек приживе да изрази своето желание да бъде донори и това да даде основание на неговите близки да вземата информирано решение за това дали при евентуалната му смърт органите му да бъдат използвани за трансплантации.

Започва разпространението на 50 хил. донорски карти

„Нека помогнем на тези хора да имат шанс да живеят нормално, както всички останали“, призова здравният министър и добави, че всички религиозни общности са подкрепили кампанията.

„В България се правят най-модерни операции и трансплантации. Имаме прекрасни хирурзи. Някои говорят, че от предразсъдъци донорството изобщо не е развито в България. Аз бих поставила въпроса по друг начин – при успешна донорска операция не само спасяваш живот, но и част от теб продължава да живее. Какъв е проблемът с предразсъдъците – никакъв“, коментира премиерът Бойко  Борисов.

Той заяви, че се надява всеки да се замисли и да прецени за себе си.

Вицепрмиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и министърът на младежта и спорта Крсен Кралев също се включиха в Национална кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията и си направиха карти "Да! За живот!".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама