18 са исканията за касиране на местните избори

15:10, 06 ное 19 25 4147 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Българският избирател използва преференциите и въз основа на това в 16 от листите има пренареждане на кандидатите. Това каза говорителят на Централаната избирателна комисия Александър Андреев по време на брифинг за окончателните данни от втория тур на местните избори, предаде репротер на ТОПНОВИНИ.

Една от жалбите от днес е за Шумен. От ЦИК обявиха, че при повторното въвеждане на протоколите там не са открити съществени грешки. "Не бяха установени такива грешки, които да могат по някакъв начин да повлияят върху обявения от Общинската избирателна комисия резултат. В тази връзка, ако има спор по отношение на това дали правилно са отчетени или не - както знаем, това е въпрос, който следва да бъде поставен пред Административния съд, който да разгледа жалбата и вече в рамките на съдебното производство да се установи законосъобразността на изборите в Шумен за кмет на Шумен", коментира Андреев.

По повод показаните в телевизионно интервю от тази сутрин на Мая Манолова протоколи от секции, казусът е същият - жалбите и споровете се решават пред съда.

Избирателната активност на втори тур в страната е 42.1% според подписите в избирателните списъци т.е. 1 674 147 избиратели са дали своя глас на балотажа.

Най-висока избирателна активност е отчетена в Георги Дамяново (83.33%) и в Белене (83.03%), а най-ниска е в Пловдив (28.91%) и Варна (28.97%).

Андреев уточни, че на местния вот възможност за гласуване с преференции е имало само при избора на общински съветници, като отбеляза, че 44% от гласувалите или 1 363 183 избиратели са се възползвали от преференциите. С най-много с преференции е гласувано в Симитли - 92% и Челопеч – 82%, най-малко има в Черноочене - 3%, Якоруда  - 4% и Хитрино с  8%. В Столична община с преференции са гласували 21%, в Пловдив – 36%, а във Врана 45%. 

348 е общият брой на подадените до ЦИК жалби и сигнали, без двата изборни дни. От тях 78 са срещу решения на ОИК, 137 са относно регистрации на кандидати, партии и коалиции, 18 са за повторно преброяване на гласовете и са отнесени към ОИК и административните съдилища и 98 са за предизборната кампания.

В деня на балотажа - 3 ноември, в ЦИК са постъпили 129 жалби и сигнали - 62 за нарушения на организацията на изборния ден, най-често за действия на СИК; 16 са жалбите и е сигналите за нарушения на избирателните права - най-често за недопускане за гласуване заради липса на уседналост на даденото място. 44 са за предизборна агитация в изборния ден.  20 от тях са свързани с публикуване на резултати от социологически проучвания, като ЦИК е  установила, че 9 медии са извършили нарушения като са публикували данните. 7 са жалбите и сигналите за купуване на гласове – те са предадени на органите на МВР и Прокуратурата.

По казуса с Несебър, където избраният кмет не може да встъпи в длъжност, защото е в ареста по обвинения за търговия с гласове, Александър Андреев обясни, че областният управител на Бургас е изпратил писмо с 4 въпроса до ЦИК, но те са свързани с тълкуване на Закона за местно самоуправление и местната администрация и ЦИК няма как да дава становище по тях. От това следва, че областният управител трябва да прецени всички разпоредби във връзка с встъпването в длъжност на кмета на Несебър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама