Денят накратко – 6 ноември

19:00, 06 ное 19 25 1816 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Кога ще станат ясни кандидатите за поста председател на КПКОНПИ, срокът за завършване на Околовръстното на София от АМ „Тракия“ до „Младост“, каква е била избирателната активност на втори тур в страната и още:

***

Изборът на нов шеф на КОНПИ вече е в ход

Днес парламентът прие правилата, по които ще избере новия председател на КПКОНПИ. Парламентарните групи имат 14 дни да предложат свой кандидат. След изслушването Народното събрание ще реши окончателно кой ще бъде начело на Антикорупционната комисия. Победител ще бъде този, който получи гласовете на повече от половината депутати. Постът е свободен, след като Пламен Георгиев подаде оставка под обществения натиск заради незаконната му тераса. 

***

Още от изборите

ЦИК обяви днес избирателната активност на втори тур в страната. 42.1% според подписите в избирателните списъци т.е. 1 674 147 избиратели са дали своя глас на балотажа. Най-висока избирателна активност е отчетена в Георги Дамяново (83.33%) и в Белене (83.03%), а най-ниска е в Пловдив (28.91%) и Варна (28.97%). В деня на балотажа - 3 ноември, в ЦИК са постъпили 129 жалби и сигнали. Какво още каза говорителят на Централаната избирателна комисия Александър Андреев за окончателните данни от втория тур, прочетете ТУК.

***

Дани Каназирева е новият областен управител на Пловдив

Правителството назначи за областен управител на Пловдив Дани Каназирева на мястото на избрания за кмет Здравко Димитров. От „Демократична България“ определиха назначаването на Каназирева като недопустимо и „политическа договорка“ и призоваха правителството да преосмисли решението си. Повече за назначаването на Каназирева за областен управител прочетете в Акцента на деня - Изненади под тепетата.

***

София е домакин на голяма конференция за деинституционализацията на грижата за деца

Над 250 представители на университети, институции и неправителствени организации от Европа, Австралия, Централна Азия и САЩ се включват в Международна конференция на тема: „Деинституционализация на грижата за деца: Как инвестираме в промяната?”. Форумът започна днес и ще продължи до петък в две от залите на НДК. Участниците в конференцията ще обсъдят научни данни и натрупан опит, както и добрите практики и предизвикателства в областта на деинституционализацията. Ето какво каза заместник -министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова преди откриването на форума.

***

Елизабет II подписа съгласие за предсрочни избори във Великобритания

Британската кралица Елизабет II подписа съгласие за предсрочни парламентарни избори. Депутатите решиха да разпуснат парламента, като официално го обявиха в полунощ. И правителството, и опозицията настояха за нови избори, за да избегнат безизходицата по предстоящия процес на развод с Европейския съюз. През следващите 25 дни депутатите ще проведат кампания за преизбиране, за да останат в парламента.

***

Започна строителството на Околовръстното на София от АМ „Тракия“ до „Младост“

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитният трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение. По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и средствата са от републиканския бюджет. От 22 октомври досега се извършваше подготовка за същинските строителни работи.

***

Продължава ремонтът на моста на магистрала "Струма" край Дупница

Продължава ремонтът на моста на магистрала "Струма" край Дупница, който беше увреден от пожара в депото за вторични суровини от 13 август. Подсилени са 13 колони, остава да бъде завършена още една.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама