Тълковният речник "Колинс" определи коя е фразата на годината

09:30, 07 ное 19 / Свят 25 1839 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Издателството "Харпър Колинс", публикуващо тълковен речник на английския език, определи понятието climate strike (климатична стачка) за словосъчетание на 2019 година, предадоха информационните агенции. Тази година понятието е използвано 100 пъти по-често в сравнение с миналата година.

Причина са набиращите популярност протести под наслова стачка за климата, вдъхновени от 16-годишната Грета Тунберг. Миналата година тя започна всеки петък да прави такава стачка, изразяваща се в напускане на учебните занятия, за да привлече вниманието върху нуждата от повече усилия в борбата с климатичните промени. Примерът ѝ последваха ученици и студенти от много страни по света. На места в тези стачки за климата се включиха около 1 милион души, както беше в Италия през септември.

Преди това тълковният речник „Колинс“ назова fake news (фалшиви новини) основният израз на 2017 година. През 2018 г. това звание получи думата single-use (еднократна употреба).

През тази година в речника са добавени и понятията influencer (инфлуенсър - човек, чието мнение има значение пред определена аудитория), hopepunk (хоуп-пънк - телевизионен жанр, целящ да поражда оптимизъм и позитивно мислене), deepfake (дийпфейк - методика на синтез на изображението, основаваща се на изкуствен интелект), non-binary (небинарен - хора с неутрален пол, тоест, които предпочитат да не се идентифицират нито като мъж, нито като жена) и rewilding (в буквален превод: повторно населяване с диви животни или екологична концепция за поетапно връщане на дивите животни на онези места, на които те са били напълно изтребени от хората).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама