МОСВ: Не изхвърляйте старите гуми извън регламентираните места

10:59, 07 ное 19 25 2121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички граждани, при закупуване на нови гуми при сезонната им смяна, напълно безплатно могат да оставят старите при съответния търговец или сервиз, напомнят от МОСВ във връзка със сезона за подмяна на гумите.

Законът дава и възможност кметовете да определят конкретни общински места, на които гражданите да оставят излезли от употреба гуми.

Пожар обхвана голяма площ от ''Столипиново'' в Пловдив

В случай, че самостоятелно определя местата за събиране на излязли от употреба гуми на терени, които са общинска собственост, кметът на общината трябва да сключи договор с лица, извършващи дейностите по събиране, съхраняване, транспортиране, оползотворяване или обезвреждане на гумите.

Обслужването на тези места, определени от кмета, не е регламентирано като задължение на организациите по оползотворяване. Съответно за тях може да бъде сключен договор, както с организация по оползотворяване.

МВР стартира „Акция „Зима“

Регламентирано събраните излезли от употреба гуми могат да бъдат предадени на всяко рециклиращо предприятие, което притежава съответното разрешение, на територията на цялата страна, съобразно сключените договори на лицата, които ги събират.

МОСВ напомня още, че е напълно забранено депонирането на цели и нарязани излезли от употреба гуми, както и изоставянето, нерегламентираното изхвърляне или друга форма на неконтролирано обезвреждане.

Тонове автомобилни гуми са горели в Шумен

За образувани нерегламентирани места за отпадъци местните власти глобата е в размер от 3000 до 10 000 лв.

Гражданите, които изхвърлят старите автомобилни гуми на непозволени места, също подлежат на санкция от 300 до 1000 лв., а за нерегламентирано изгаряне или друга форма на нерегламентирано третиране – от 2000 до 5000 лв. При повторно нарушение санкцията е в двоен размер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама