Васко Кръпката пред ТОПНОВИНИ: 10-и ноември е най-същественото събитие в моя живот и в този на няколко поколения българи

11:00, 10 ное 19 25 2548 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Датата 10 ноември 1989 г. сложи край на една епоха и постави началото на друга. С отстраняването на Тодор Живков от власт се вдига завесата на комунизма в България и води до мечтаните от мнозина демократични промени. В поредица от интервюта ТОПНОВИНИ потърси отговори на въпроси за събитията преди 30 години и последвалите процеси в нашата държава и общество. Представяме ви разговора с музиканта и фронтмен на рокгрупата „Подуене блус бенд“ Васил Георгиев, известен с прякора си Васко Кръпката, който се превърна в емблемата на демократичните митинги:

 

Г-н Георгиев, какво се случи на 10-и ноември 1989 г. и как то беляза развитието на България през изминалите 30 години?

Падна Берлинската стена и Българската държава, унесена в Перестройката, дошла от Русия отстрани дългогодишния си началник и започна да преразпределя държавното в частно. Социализмът, беше фалирал и на всички нива имаше недостиг, поради неефикасността на този строй, и тази система се саморазпадаше полека. На 10-и ноември се случи кулминацията и нещата се преобърнаха, което е най-същественото събитие в моя живот и на няколко поколения българи.

Къде бяхте, когато чухте новината, че Тодор Живков подава оставка?

В София. Карах си москвича-такси и една жена ми каза, че знае със сигурност, че Бай Тошо е паднал. Не ѝповярвах, но веднага се прибрах и пуснах „Свободна Европа“ или БиБиСи и чух новината. Разбира се веднага отидохме в едни приятели и купонясвахме, пихме и пяхме до зори.

Каква цена платиха осмелилите се да излязат на улицата и да настояват за демокрация? Останаха ли излъгани?

Голяма смелост си беше да излезем и да заявим ясно, че искаме да сме свободни. Затова мисля, че по улиците и площадите бяхме по-малко хора, но по-смели и готови на всичко за промяната. Някои останаха излъгани, но аз и хората около мен, семейство, приятели - не. Не съм бил кой знае колко очарован от политиците на Прехода, за да съм разочарован сега. Знаех, че голяма част от човечеството е склонна на продажност... усещах, че има доста ченгета, доста лицемери и нагаждачи... и въпреки това се радвах на нещата, които се случваха и пеехме, пътувахме, измисляхме песни и хората ни носеха на ръце. Сега ако се върне лентата, пак ще бъда там и пак ще бутаме системата с музика.

Чуваме призиви за смяна на системата - наясно ли сме обаче каква система искаме?

Това са клишета и комуноидни лозунги. Така че тези, които повтарят като папагал „смяна на системата”, изобщо не са наясно каква система искат на мястото на тази, която имаме сега. Те просто искат смяна на управниците. Системата си е ОК, просто не се играе честно. Мутри и мафиоти я налазиха горката ни система и се окопаха здраво.

Кои социалистически навици в държавното управление не са „умрели“ и до днес?

„Ти на мене-аз на теб...“.Те комунистите са измислили корупцията, защото влизаха в партията за облаги, а не за някакви идеи на Ленин, Маркс, Енгелс... те си искаха привилегиите, хубавите къщи и апартаменти, корекомите само за тях и тн.... В днешно време важат същите наколенкаджийства, ходатайства, пробив по партийна линия и т.н....

Демократично, но неравно ли стана българското общество? Или прикриваните преди неравенства вече просто са видими?

Чудесно казано! Прикриваните неравенства на партийната върхушка, станаха видими и всичко живо плюе и завижда от сутрин до вечер. Равенство няма никъде. Хората са различни и това е смисълът на демокрацията. Все пак смятам, че в днешно време има повече възможности и огромна разлика между онези времена, в които чакахме да се случи чудо и господарят да отвори клетката, а сега можем да участваме. Избори, медии, интернет, гражданско неподчинение, митинги, шествия, протести...

От началото на Прехода са управлявали 18 правителства, доста от тях „яхват“ вълната на недоволството и отричат предишните. Докога така?

Така било е и така ще бъде. Няма лошо...ето Белгия дори стоя година и нещо без правителство, пък не се е затрила. Който има очи, ще види какво е и не е направил един управляващ, пък нека опонентите му да отричат.

Какво постигнахме и какво пропуснахме в развитието на България като демократична държава с отворена пазарна икономика?

Постигнахме много неща, които дори не съм сънувал. Това да отида за 50 лв. до Рим и обратно никога не ми е минавало през акъла, тези пълни магазини, денонощни пълни бензиностанции, говорещи спирки на градски транспорт, спазващ  разписание, метро, интернет у дома, в джоба, в транспорта....каквато и стока или чарк да ти е нужен, веднага се намира, модерни болници, клубове и зали....и още все хубави неща, но някои основни неща не се случиха. Българинът масово иска западен стандарт, но гласува за соца и мрънка от сутрин до вечер , което означава, че не се е събудил от летаргията на соца и на постсоца. 

Как оценявате ролята на медиите - в годините след 89-а и днес? Колко свободно е словото?

Медиите за мен са власт №1, защото определят настроението на нацията. Неслучайно повечето медии са на ченгетата. Настроението на нацията е най-важното за една нация, според мен. Когато една нация има дух, тя се бори и напредва, а падне ли ѝ духът, крета на едно място. Моята работа е да повдигам духа с песните си и това ще работя винаги, но медиите, с това превъзходство на лошите новини докараха хората до състояние на пълен мрънкофонски колапс. Такава апатия и пораженческо мислене е заляла народа, че не знам какво може да му върне настроението от началото на 90-те. Свободното слово дразни злите сили у нас и свободните и инакомислещи медии и журналисти, бяха полека брутално отстранени и изпратени в трета глуха. Но нейсе, няма все тяхното да е. Вярвам в паметта на българския народ и знам, че няма все така да бъде. Народът ни е показвал през годините, че може да се събуди и да се отърси от решетките.

Ако 20-годишният ви син или внук (млад човек) ви попита какво е Прехода, как бихте отговорили?

Много интересно време. Блажен и щастлив съм, че съм свидетел на такава емоционална и вълнуваща история и дори, че с гордост и чест съм се разписал там с някоя и друга песен.

Още по темата:

Георги Лозанов пред ТОПНОВИНИ: Преходът е травмата от илюзията, че комунизмът може да си иде с митинги и лозунги

Проф. Андрей Пантев пред ТОПНОВИНИ: И след 10 ноември се появи социалната пропаст между хората на подиумите и аплодиращите ги

Д-р Петър Берон пред ТОПНОВИНИ: Преходът е климактериум

Христо Смоленов пред ТОПНОВИНИ: След 10-и ноември бюрократичният диктат бе заменен с пазарен

Андрей Слабаков пред ТОПНОВИНИ: Преходът е смяната на едни крадци с други

Проф. Искра Баева пред ТОПНОВИНИ: Демокрацията не ни е дадена веднъж завинаги, тя се нуждае от непрекъснато препотвърждаване

Велислава Дърева пред ТОПНОВИНИ: Преходът ще свърши, когато българите поискат осъзнато да си върнат държавата

Димитър Луджев пред ТОПНОВИНИ: Имаме демокрация и правова държава, но само формално

Красен Станчев пред ТОПНОВИНИ за 10 ноември: В ситуация на диктатура, приближените свалиха диктатора

Румен Христов пред ТОПНОВИНИ: СДС беше наказан тежко за това, че промени България

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама