Акцент на деня: Борисов скастри десницата, пощади своите

17:30, 07 ное 19 25 7204 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

На Национална работна среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра политическия актив на партията. В кино „Люмиер“ бяха представени новите общински и районни кметове и бе направен отчет на резултатите от последните избори.

Какви изводи си направи ГЕРБ от вота?

От партията отчитат, че остават първа политическа сила. Печелят местните избори в 163 общини. ГЕРБ има 1807 общински съветници. Кметовете на общини са се увеличили от 130 на 140, но градоначалниците на областните центрове са намалели от 22 на 17. Статистиката обаче не притеснява ръководството на партията, което твърди, че има силен и сплотен отбор. „Картата на България е синя и то благодарение на нашия силен лидер, който ни управлява“, анонсира областният координатор Цветомир Паунов.  

Ще продължи ли „проветряването“ в партията?

В нощта на балотажите Бойко Борисов обяви, че предстоят структурни промени по места, където партията е показала слаби резултати. Освобождаването на позициите не закъсня. Oбщинските председатели на ГЕРБ в Русе и във Ветово Росен Даскалов и Андриан Райков подадоха оставки няколко дни след вота, а партийната структура в Пазарджик поиска оставката на областния управител Найден Шопов.

Междувременно един от опонентите на ГЕРБ в Пловдив Дани Казинарева бе назначена от правителството за областен управител. В Хасково мястото зае от Стефка Стефанова. Очакваше се на днешната среща ръководството на партията да продължи с „проветряването“ в местните структури. Такива бяха нагласите за Перник и Ямбол, където ГЕРБ показа слаби резултати.

В противовес на очакванията обаче Бойко Борисов реши да не „се кара“ повече на своите и прецени, че трябва да им даде напътствия. Той им заръча да бъдат добри, честни и прозрачни хора, които да милеят за гражданите и населените места. “Като видиш една хартийка, ще се наведеш да я вземеш, като видиш нещо паднало - ще го вдигнеш. Хората трябва да видят, че вие милеете за тях и общината. Има опасна шахта, докато дойде фирмата, ти застани до нея“, коментира той.

Защо „Демократична България“ ядоса премиера?

Лидерът на ГЕРБ бе благосклонен към кметовете си, но не пощади „Демократична България“, която според него е дясна по убеждения, но това не и е попречило да се съюзи с Мая Манолова на балотажа в София. „Да подкрепиш опонента си – да защитаваш Орешарски, дотам ли паднахте, колеги“, ги попита Борисов. „Много съм огорчен от така наречената градска десница. Трябва да спрем да ги наричаме десница, те са деца и внуци на червената номенклатура“, отбеляза Борисов и добави: „Това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия“.

„Злобата“ към ГЕРБ Борисов я оправда с успехите на правителството. Според него „Демократична България“ е озлобена заради покупката на F-16 вместо на "Грипен", финансирането на енергийните проекти, както и добрата работа на прокуратурата и службите.

Същата позиция изрази и президентът Росен Плевнелиев, който призова демократите да си изберат Манолова за свои лидер и просто казано „играта да приключи“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама