Скандалът с тъканната банка: Каква е съдбата на взетите стволови клетки?

08:40, 08 ное 19 25 1904 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители се оплакаха, че нямат информация какво се случва със стволовите клетки, които са взети от техните деца. Междувременно стана ясно, че медицинският надзор, който е направил проверка, е установил нарушения в тъканната банка. Най-вероятно ще има наказания.

Стволовите клетки се намират на сигурно място и се съхраняват по възможно най-добрия начин. Не става въпрос за преместване на отделни проби, а за всички над 330 000 биологични материала на 260 000 семейства от целия свят в Полша.

Това каза в ефира на bTV директорът на тъканната банка д-р Асен Пачеджиев. Той заяви, че всички родители са били уведомени на 18 юни чрез имейл. По думите му не е било възможно да се свършат с тях по телефона или по друг начин.

„Много имейли не са достигнали до клиентите по една или друга причина и не всеки ги чете”, допълни Пачеджиев.

След затварянето на една от банките за стволови клетки: Излъгани ли са родителите?

Родители от своя страна обясниха, че не са получили въпросното уведомление навреме, а през месец август. То съдържало няколко изречения и имейлът не бил персонализиран.

По думите им процедурата по преместването на стволовите клетки е започнала още през февруари и реално те са научили за него пред свършен факт. Родителите попитаха какво ще се случи след пет години, когато изтече споразумението с полската тъканна банка и чии клиенти ще бъдат тогава.

„Всяка тъканна банка е длъжна да има договор за резервно съхранение с друга такава в случай, че нещо се случи с нея. Именно това е и причината „Крио Сейв” да сключи договор с полската банка и да прехвърли материалите там, виждайки, че изпада във финансова криза”, поясни д-р Пачеджиев.

Той допълни, че твърдението, че повечето проби са под карантина, защото не са извършени необходимите изследвания, ще бъде оспорено в съда.

„Ние извършваме дейността съвместно с партньорска тъканна банка в Швейцария и изследването на пробите е ангажимент на тази банка. Ние нямаме разрешение в България да вършим тази дейност”, обясни директорът на тъканната банка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама