Отказът на Радев да назначи Гешев през погледа на световните медии

12:57, 08 ное 19 / Политика 25 1688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отказът на президента Румен Радев да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор предизвика отзвук в световните медии. "Ню Йорк Таймс", "Вашингтон поуст", "Евронюз" и "Ройтерс" коментираха случая, предаде "24 часа".

Българският държавен глава блокира назначаването на новия главен прокурор на България, чиято кандидатура предизвика протести по улиците, коментира "Ню Йорк Таймс". Ролята на главния прокурор е ключова за справянето с корупцията в България, която е най-корумпираната страна в ЕС според организацията "Трансперънси интернешънъл".

Президентът спря Гешев: Политическите реакции

Радев каза, че няма да подпише документите, които позволяват на Иван Гешев да стъпи в 7-годишен мандат от 10 януари и че ще помоли Висшия съдебен съвет (ВВС) да преразгледа решението си.

ВСС избра Гешев с 20 гласа "за" и 4 "против" миналия месец. Нямаше други кандидати за позицията и решението предизвика серия от протести заради опасенията дали Гешев наистина ще води война срещу корупцията по високите етажи.

Огнян Герджиков: Основанието на Радев за Гешев не е достатъчно

"Издигането на един-единствен кандидат не само лиши от състезателност, но отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор", каза Радев в свое изказване.
Действието на президента е символично, тъй като той може да блокира назначаването само веднъж. Ако ВСС отново реши да подкрепи Гешев, както се очаква, Радев ще трябва да го приеме безусловно.

Въпреки политическата воля за справяне с престъпността София все още не е вкарала в затвора нито едно високопоставено лице по обвинение в корупция, коментират световните медии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама