Борисов: Догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан

12:54, 11 ное 19 25 2303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Догодина ще доставяме газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекция на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Той бе придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова, американския посланик Херо Мустафа, посланика на Гърция Димитриос Хронопулос и посланика на Азербайджан Наргиз Гурбанова.

Премиерът заяви, че по трасето са открити каменни сечива на 7 хил. години. По думите му археолозите ни работят много бързо и музеите ни са се напълнили с артефакти. „Само за археологията са дадени 4 млн. лв.“, добави той.

Борисов: Интерконекторът Гърция-България е сред ключовите ни приоритети

Според него поколения политици са говорили за „диверсификация“ и са обещавали, че ще докарат азерски газ. От своя страна посланикът на САЩ в България Херо Мустафа заяви, че интерконекторът е много важен за енергийната и национална сигурност.

Искам между Александруполис и магистрала „Марица“ да се направи бърз път - Димитровград и Александруполис. Тогава ще свържем Черно море с Егейско. Ще си разменим по един кей с нула такси. Гърция ще има Черно море, а ние Егейско и то без войни, а на база взаимно сътрудничество“, заяви той.

„Българската държава с банкова гаранция изтегли заем и това струва половин милиард. Това е пример за Европа. Ние не само, че сме отворени, но и много прозрачни. Догодина по това време България ще може да доставя втечнен газ от Америка, Катар, Кипър, Египет и Азербайджан. На практика това е реалната диверсификация. Догодина ние можем да кажем на българите, вие нямате никаква зависимост и може да доставите газ отвсякъде и никой не може да ви спре парното“, коментира още Борисов. Премиерът бе категоричен, че това ще доведе и до намаляване на цената на газа.

Гръцкият дипломат бе категоричен, че в сравнение с преди 10 години България сега е абсолютно различна държава и даде за пример инфраструктурата. „За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден“, каза посланикът на Азербайджан.

Относно жалбата на Мая Манолова за касиране на изборите, той коментира: „Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама