До седмица ВАС се произнася по жалбата срещу обществената поръчка за нацонална детска болница

18:05, 11 ное 19 25 1908 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Върховният административен съд ще се произнесе до седмица по жалбата на Камарата на архитектите срещу обществената поръчка на Министерство на здравеопазването за изграждане на Национална детска болница, това стана ясно след проведеното днес дело в Административния съд, съобщава БНР. 

От Камарата на архитектите твърдят, че обществената поръчка за болницата "няма предмет“, тъй като в подробния устройствен план се предвижда тази сграда да бъде съборена.

Това обясни архитект Петкана Бакалова, заместник председател на камарата. „Идеята за национална педиатрия влиза в задънена улица“, посочи Бакалова.

Националната детска болница ще бъде незаконна?

Ако съдът уважи жалбата им, от Камарата на архитектите ще предложат на Министерството на здравеопазването да направят най-доброто задание, да им предложат най-добрия терен и да им дадат най-доброто предпроектно проучване.

''Ако съдът не уважи нашето искане, ние ще сезираме всички национални и европейски институции. Всички институции, които имат отговорност към изразходването на европейски средства в България, защото проектирането там се финансира с Европейски средства''.

''Междувременно ние вече работим по намиране на най-доброто проектно решение заедно с педиатрите и ще продължим да работим, така че каквото и да е развитието, ние ще имаме решение, което да предоставим на властите“, каза още Петкана Бакалова.

Възобновяват обществената поръчка за националната детска болница

От Камарата на архитектите твърдят още, че обществената поръчка стъпва на конструктивно обследване, в което протоколите за изпитване на бетона и армировката са отпреди 12 години.

В обследването на Министерството на здравеопазването от 2019 година се посочва, че строежът може да бъде завършен след извършване на строително - възстановителни дейност, като се препоръчва възстановяване на стоманобетоновите елементи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама