Два сигнала за бомба не спряха заседанието на ВСС за Гешев (ОБНОВЕНА)

12:05, 14 ное 19 25 3272 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова
Китайци купуват стоки на битпазара Да Лю Шу в Пекин - един от най-големите битаци в града. Той работи всяка седмица от вторник вечерта до сряда на обяд.

Публикувана в 10.19 ч./ Обновена в 12.06 ч.

Два сигнала за бомба не успяха да прекъснат пленума на ВСС, на който трябва да бъде преизбран Иван Гешев за нов главен прокурор, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Единият сигнал е подаден вчера на телефон 112 и е за взривно устройство, сложено в автомобил в близост до сградата на ВСС. Вторият е от тази сутрин и според него бомба има в самата сграда.

Протест срещу Гешев пред ВСС

Висшите магистрати обаче не прекъснаха работата си. Ситуацията е аналогична с предишното заседание на 24 октомври, когато Иван Гешев беше избран за Обвинител №1 - тогава отново бе подаден сигнал за бомба, който обаче не стана причина за прекратяване работата на ВСС.

В началото на пленума председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че споделя критиките на президента, с които той върна указа за назначаването на Гешев, и призова колегите си да се съобразят с тях.  „Ако неглижираме аргументите на президента, това означава да се стигне до там, че президентската институция да се превърне в нотариат, който слага печат и заверява ВСС. По този начин се влияе върху авторитета на тази институция. Никой във ВСС не е избран с подкрепата на над 2 млн. българи и няма такава обществена подкрепа“, заяви Панов и предложи да започне нова процедура по избор на главен прокурор.

И сигнал за бомба не спря изслушването на Гешев

От своя страна, главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че във връщането на указа от президента не се съдържат мотиви. „Но никой не омаловажава или неглижира казаното от Румен Радев пред медиите. Затова тази пламенна защита е безсмислена“, посочи той. Според него процедурата трябва да продължи.

Въпреки че висшите магистрати бяха разединени, в крайна сметка след почти двучасов дебат стана ясно, че процедурата по избор на главен прокурор ще продължи. Предложението бе подкрепено от 20 от членовете на ВСС, а "против" бяха четирима - Лозан Панов, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска.

Снимка: БНТ

Гласуването преминава на фона на освирквания. Протестиращите замеряха сградата на ВСС с яйца и кофички с кисело мляко. Яйца прелетяха и покрай колите на жандармерията, които охраняват протеста.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама