Децата вече страдат от климатичните промени, следващите поколения ще са още по-засегнати

20:40, 14 ное 19 / Свят 25 2184 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Климатичните промени ще навредят на здравето на цяло поколение – от ръст на смъртоносни инфекциозни заболявания до ширещо се недохранване, ако не незабавно не бъдат намалени вредните емисии от фосилни горива. За това предупредиха експерти, цитирани от Би Би Си.

Деца вече страдат от ефектите на замърсяването на въздуха и екстремните метеорологични явления, обяви в последния си доклад за влиянието на климатичните промени върху човешкото здраве The Lancet Countdown - обединение от 35 институции, включително Световната здравна организация и Световната банка, предаде БГНЕС.

Далеч по-тежка ще бъде ситуацията за следващите поколения - респираторни заболявания, недохранване заради липса на реколта и дори умствени и физически травми от увеличаващите се наводнения и горски пожари, предупреждава докладът.

Август бе най-топлият месец в историята на метеорологичните измервания, а след индустриализацията Земята вече се е затоплила с един градус по Целзий.

Парижкото климатично споразумение от 2015 г. ангажира държавите с целта ограничаване на затоплянето до 2, а по-възможност до 1,5 градуса по Целзий. Но вредните емисии продължават да се увеличават с всяка година, което може да доведе до температурен ръст от 4 градуса до края на века.

Новият доклад зове за най-малко 7,4-процентно намаляване на вредните емисии годишно до 2050 г., което ще ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама