Иво Антонов пред ТОПНОВИНИ: Изграждането на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия стана всенародно дело

10:30, 15 ное 19 / Политика 25 4830 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

ТОПНОВИНИ потърси за коментар Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерството на отбраната, който ни разказа как ще бъдат увековечени героите на 9-а пехотна Плевенска дивизия и боевете при Дойран с дължимото им.

Снимка: Аrmymedia.bg

Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с успех и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Г-н Антонов, какво представлява паметникът на 9-а пехотна Плевенска дивизия и защо е толкова важно той да стане факт?

Паметникът представлява архитектурно-художествена композиция от пет войнишки фигури, като една от тях е на ген. Владимир Вазов, легендарният командир на 9-а пехотна Плевенска дивизия. Другите четири фигури са неговите войници – символично участници в Балканската и основно в Първата световна война. Паметникът е посветен на Дойранската епопея и 100-годишнината от приключването на Първата световна война.

Снимка: Аrmymedia.bg

Имаше ли спънки през годините, докато се стигне до изграждането на паметника? Ако да, какви са били те?

Спънки със сигурност е имало, защото изграждането му е със 100-годишна давност. Идеята за първи Инициативен комитет е възникнала още по времето на Първата световна война 1917 г. След това отново през 20-те и 30-те години е подновявана идеята. Правени са и конкурси за проекти, събрани са финансови средства, които след 9 септември 1944 година мистериозно са изчезнали. Тази инициатива фактически умира до 2000 г., когато отново беше основан Инициативен комитет начело с кмета на града и общинското ръководство, поради липса на финансови средства и тогава нищо не се случи. Но, за да се стигне до март месец 2018г., когато беше основан Инициативния комитет „Героите на Дойран“ под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Какви средства са вложени в изграждането на този първи по рода си мемориал в подобен мащаб?

Това е първият по рода си войнишки паметник, изграждан след Втората световна война от такъв мащаб. В него са вложени и финансови, и материални средства на обща стойност над 200 000 лв., като голяма част от тях са осигурени от Министерство на отбраната под формата на месингови артилерийски гилзи, участваха военно-патриотичните съюзи към министерството и много дарители, сред които частни лица и политически партии като ВМРО-БНД, които дариха една значителна сума от 10 000 лв., парламентарните групи на „Обединени патриоти“  и ГЕРБ.

Сред дарителите са и депутати от Плевенския избирателен район, общински съветници, кметът на града и министърът на отбраната, който дари една своя цяла министерска заплата за каузата.

Изграждането на паметника на 9-а пехотна Плевенска дивизия се превърна в едно всенародно дело от национален характер.

Каква представа за българския воин се стремите да създадете у подрастващите?

Това, което винаги е бил българският войн. Представата за него е слава, величие, непобедимост, участвал във войните за национално освобождение и обединение.

Целите ли да отключите чувството на патриотизъм у българина?

Естествено. Затова ги правим тези паметници. Войнишките паметници за разлика от останалите видове не са единствено и само архитектурно-художествени композиции. Те са символ на подвига и героизма на героите, които са се сражаваха за обединението и величието на България. Точно като такива са изобразени тези войнишки фигури и ген. Владимир Вазов, който доминира над целия комплекс. Младите поколения и настоящите граждани трябва да си припомнят какво е било и какво ще бъде пак.

Какво бихте казали на нашите млади читатели, за да провокирате интереса им към историята ни?

Бих им казал да попитат своите баби и дядовци, да се поровят в семейните албуми, да отворят старите сандъци и да видят дали там не се крие някой безпримерен подвиг на техен близък или роднина, дядо, прадядо, човек, който е участвал във войните за национално освобождение и обединение.

Снимка: Аrmymedia.bg

Още по темата:

Откриват паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия

 

 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама