Напусна ни великата актриса Стоянка Мутафова

09:10, 06 дек 19 25 8116 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Напусна ни великата актриса Стоянка Мутафова. Тя си отиде на 97-годишна възраст.

"Тази сутрин в 6:15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!". Тъжната вест съобщи Евгени Боянов, личният мениджър на невероятната българска актриса.

След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия, тази сутрин почина Стоянка Мутафова, съобщиха от ВМА.

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Истинското й име е Стояна, но в афиш то е объркано и днес е позната на всички като Стоянка.

Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага. Работи в театър в Прага, а след това в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна е с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

На 94-годишна възраст през 2016 г. осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

Стоянка Мутафова има три брака. През 1946 г. се омъжва за първия си съпруг - чешкият режисьор Роберт Роснер. Тогава е на 23 години, а той – на 51. Вторият ѝ съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария. Третият съпруг на Мутафова е великият български актьор Нейчо Попов. За него тя казва, че е любовта на живота ѝ.

Стоянка Мутафова е вписана в рекордите на Гинес като „най-възрастната играеща актриса в света“.

Цитати на Стоянка Мутафова:

"Човек получава толкова много цветя два пъти в живота – когато идва и когато си отива. Аз идвам!"

"Без компютри няма напредък, но без изкуство няма живот".

"Ако реша да лудувам, го правя толкова бясно, че събирам полицията. Не мога по друг начин".

"Голяма беда за актьорското съсловие е простотията…".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама