АИКБ: Убедено подкрепяме предложението първият ден от болничните да не се заплаща

13:04, 15 ное 19 25 1789 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща от работодателя:

Убедено подкрепяме тази мярка, която според нас ще има за резултат ограничаване на пандемичното разрастване в последните години (от 2012 г. насам) на злоупотребите с болнични листове (2 пъти като брой и 3 пъти като разходвани средства). Обръщаме внимание, че в повечето страни членки на ЕС има период на изчакване, а във всички страни членки от Южна Европа този период е от три дни. 

Това се казва в позиция на работодателската организация.

Според тях това е сериозен и задълбочаващ се проблем във времето, но до момента никой не е предложил работеща мярка за ограничаването му:

Вярваме, че анонсираното решение на коалиционния съвет, макар и недостатъчно радикално, ще има положително и дисциплиниращо отражение върху обема на злоупотребите с болнични листове и върху ръста на доходите на работещите и незлоупотребяващи с болнични работници и служители.

От АИКБ съобщават, че заедно с други работодателски организации ще поискат срещи с ръководствата на парламентарните групи и с премиера, както и с ръководствата на икономическата, на социалната и на бюджетната комисия в Народното събрание.

Асоциацията е категорично против увеличаването на минималната пенсия с различен процент от общото увеличение на доходите на възрастните хора. Организацията подкрепя и предложението за задължително посещаване на детска градина и поемане на разходите за това от държавата. „Освен фактор за ранна социализация с всички съпътстващи положителни последици тя отразява и отношението на държавата към справяне с демографския проблем чрез вид подпомагане на семействата с ниски доходи”, коментират от АИКБ.

 

Още по темата:

КРИБ подкрепя предложението първият ден от болничния да не се плаща

Синдикатите са в стачна готовност срещу промяната в болничните

 
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама