Пациенти с подписка НЗОК да заплаща консуматив за хемодиализа

11:13, 17 ное 19 25 2163 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

147 пациенти на хемодиализа от Университетската болница във Варна "Света Марина" организираха подписка с искане Здравната каса да плаща постоянните катетри, които се използват за вливанията.

Проблемът е от 2018 г. Пациентите трябва да плащат по 590 лв. В подкрепа на искането им за реинбурсация от Касата, федерация "Български пациентски форум" инициира петиция с мотива, че хемодиализата е дефинирана като животоподдържаща процедура в Европа и у нас, съобщава БНР. 

Подписки за това има в още три града в страната. Красимира Кръстева, пациентка и регионален представител на "Български пациентски форум", заяви, че това е поредната несправедливост спрямо тях.

"До миналата година тези катетри бяха безплатни. Тези катетри са безплатни в Европейския съюз. Това, което ние знаем, е, че на 4-5 години се сменят. Това, което като отговор получихме първоначално от директора на Университетска болница, е, че тези катетри се заплащат в два варианта от миналата година'', коментира тя. 

''Единият вариант за здравноосигурени пациенти е 420 лева, а на пациенти без здравна осигуровка - 590 лева. На едното момче му сменят трети катетър - временен. Тъй като той няма възможност за постоянен, му сменят временните катетри, което е свързано с увреждане на съдовете", заяви още тя. 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Coreytep 04:17, 15 юли 21

This year turned out to be very difficult. But we have optimized and reduced the cost of our products!
It is almost impossible to find prices lower than ours, the sale is at the cost price level.
Watch and be surprised by our super low prices https://cutt.us/6nChw

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама