2472 лв. са необходими за издръжката на 4-членно семейство

10:16, 18 ное 19 25 2228 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Двама възрастни и две деца се нуждаят от 2472 лв. на месец, за да живеят нормално. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на третото тримесечие на годината, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618,15 средна сума на лице. Така доходът на всеки един от родителите не трябва да бъде по-нисък от 1236 лв.

От началото на годината общата издръжка на домакинство се е увеличило с 63 лв.

Нарастването на разходите се дължи в голяма степен заради поспъпването на хранителните стоки, като от началото на годината достигат ръст от 4,4 на сто. На годишна база забележим ръст се очертава при хляба с 8,1%, месни продукти с 8,2 на сто заради чумата по свинете и млеката - с 4,9%.

Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София са 3259 лева, средно на човек - 814, 65 лв. Това е с 31,8% повече от средните нива на издръжката за страната.

Ако доходите на семейството в столицата се покриват само от заплатата на възрастните, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да може семейството да живее нормално. Официалните данни за заплатите през първото тримесечие в София, отчитат  че нетна средна работна заплата изостава с близо 19% от реално необходимия доход за покриване на издръжката на живот на един човек от домакинство. 

Нетната работна заплата в страната изостава с 55% от необходимата за нормален живот. Тази разлика се усеща най-много във Видин, Благоевград и Кюстендил. Има области, където тази разлика се свива – Разград и Търговище.

72% от домакинствата живеят с по-малко от необходимите средства на месец.

Малко над 30% от домакинствата живеят с доходи под 348 лв. на човек т.е. под прага на бедност. Това са 2,2 млн. души. Около 3 млн. души са в т.нар. "златна среда" с доходи между издръжката на живота и прага на бедност. При тях на член на домакинство се падат между 348 лв. и 618 лв. Около 2 млн. души живеят с доход на лице от домакинствата над издръжката за живот.

7,7 пъти е разликата в доходите на най-бедните и най-богатите у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама