„Топлофикация“ скара столичните общински съветници

11:28, 19 ное 19 25 2489 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вчера директорът на „Топлофикация София“ инж. Кремен Георгиев подаде оставка по лични причини. На негово място Надзорният съвет на дружеството назначи Александър Александров. Темата се превърна в ябълката на раздора по време на извънредното заседание на Столичния общински съвет днес, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

БСП – София иска конкурс и финансов одит

Темата за столичната „Топлофикация“ повдигна лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов, според когото практиката директори на различни общински дружества да си подават оставката по лични причини не е от вчера.

„Поискахме спешно заседание на три комисии, които имат отношение към „Топлофикация София“, тъй като отоплителният сезон вече навлиза. Те ще изслушат надзора и управителното тяло с оглед моментното състояние, отоплителния сезон, причините за оставката и оттук нататък как продължаваме“, заяви Паргов и подчерта, че общинските съветници също трябва да са наясно със смяната.

Считаме, че финансовият одит на дружеството е наложителен предвид размера на дълговете. Това, което поискахме днес, е да спазим буквата на закона и следващото ръководство на „Топлофикация“ да бъде избрано с конкурс, в който кандидатите да представят своите концепции“, посочи той.

За ГЕРБ „Топлофикация София“ е едно от най-важните дружества

От своя страна, председателят на икономическата позиция и общински съветник от ГЕРБ Николай Стойнев заяви, че „Топлофикация София“ е едно от най-важните дружества и след старта на отоплителния сезон то не може да стои без оперативно управление, затова Надзорният съвет е назначил такова. Стойнев посочи, че предстои изслушване на ръководството на дружеството в комисията за това, какви действия са предприели за осигуряването на отоплителния сезон и какви са плановете за бъдещото развитие. Това ще се случи и по отношение на всички останали общински дружества.

„Демократична България“ обвини ГЕРБ и Фандъкова

Според Методи Лалов от „Демократична България“ един от основните проблеми на София са общинските предприятия, които са затънали в дългове – общо над 1 млрд. лв. По думите му „Топлофикация София“ е с най-много - над 800 млн. лв. към днешна дата.

„Т.е. управлението на предишния общински съвет на ГЕРБ, което и сега доминира, и с кмета Фандъкова не са попречили дружеството да не затъне още повече. Такава смяна на директор без ние да сме уведомени какво се случва там не е нещото, което трябва да получат софиянци. Това са пожарникарски методи. Искаме прозрачност и бавно и спокойно да се обясни къде е проблемът. А огромен проблем има“, посочи Лалов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама