1/4 от ОИК с особено мнение: Резултатите в столицата може да не отразяват действителната воля на избирателите

13:17, 19 ное 19 25 3665 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Възможно е отчетените резултати от изборите за кмет на София да не отразяват действителната воля на избирателите. Това твърдят деветима от 41 членове на Общинската избирателна комисия в столицата - Владимир Добрев, Илия Илиев, Маринка Якова, Борка Паракозова, Дарина Пачева, Таня Дишлиева, Живка Котева, Ясен Стоев и секретаря Жана Иванова.

Всички те са подписали с особено мнение официалния протокол с изборните резултати от вота в столицата на втори тур. Документът е съставен на 4 ноември в 5:20 ч. сутринта и е публикуван в сайта на ЦИК.

„Разликата между спечелилия кандидат за кмет на СО г-жа Йорданка Фандъкова и независимия кандидат Мая Божидарова Манолова - Найденова, издигнат от ИК, не е голяма и като имаме предвид съмненията за манипулиран вот в квартал „Христо Ботев” - район „Слатина”, квартал „Факултета” - район „Красна поляна”, и квартал „Филиповци” - район „Люлин“, където изборните резултати се различават от резултатите в другите секции в същите райони, както и подадените сигнали и твърдения за възможно манипулиран вот, както и големия брой недействителни бюлетини, считаме, че е възможно отчетените резултати да не отразяват действителната воля на избирателите“, посочват те.

Снимка: ЦИК

Изразеното особено мнение от членовете на ОИК не води до последствия, касаещи изборните резултати.

Припомняме, че на балотажа Йорданка Фандъкова спечели кметския пост в столицата с 4.85% преднина пред опонента си Мая Манолова, като разликата между тях е точно 20 366 гласа.

Манолова и Инициативният комитет, който издигна кандидатурата ѝ, внесоха жалба с искане за касиране на вота в София. Те приложиха 14 папки, в които според тях има доказателства за нарушения – грешки в избирателните списъци и броене на бюлетините, подадени сигнали за купуване на гласове.

Делото ще се гледа в Софийския административен съд. Първото заседание е насрочено за 21 ноември (четвъртък).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама