Застраховката "Гражданска отговорност" може да е до 4 пъти по-скъпа

21:10, 20 ное 19 25 2544 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До 4 пъти по-скъпа може да е застраховката "Гражданска отговорност" с новата система "Бонус- малус", предаде Нова телевизия. Законопроектът беше представен вчера за обществено обсъждане.

Водачите ще бъдат разделяни в няколко категории в зависимост от извършените нарушения на пътя, което ще определя и цената на полицата им.

Цената на застраховката ще се определя от нарушения в 7 категории. При най-тежките от тях, включващи и причинена смърт на пътя, ще се дават най-много "малус" точки - 15. Около 10 ще са точките при хулигански прояви. А най-малко - между една и три - при превишена скорост.

Предложението за новата система „Бонус-малус” е публично достъпно на сайта на КФН

Шофьорите ще бъдат разделяни в няколко класа. Предложени са две скали - едната с по 15, другата с по 20 класа. В зависимост от класа, в който попадне водачът, отстъпката му може да е между 23-25%. Съответно оскъпяването и при двете скали може да достигне 400%.

Всеки нов водач и собственик на автомобил ще бъде поставен в базов "неутрален" клас - т.е. без отстъпка и без оскъпяване на полицата. А от клас в клас ще се преминава след 12 месеца, в зависимост от допуснатите нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама