Манолова информира посланиците на страните членки от ЕС за изборните нарушения в София

17:43, 22 ное 19 25 2473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Във връзка с изминалите на 3 ноември 2019 г. местни избори бих искала да Ви информирам за действията, които предприех в качеството си на граждански кандидат за кмет на София, издигнат от Инициативен комитет (ИК).”

Това се казва в писмо от Мая Манолова, адресирано до посланиците на страните членки от ЕС и до американския посланик у нас.

Манолова: Предстои да видим има ли кой да накаже изборната машина на ГЕРБ

Манолова информира посланиците за установените от екипа й „груби манипулации на изборния процес”, като добавя, че ще изложи фактите в рамките на двустранна среща.

Тя напомня и за делото, заведено от нея на 11 ноември чрез Общинската избирателна комисия до Административния съд в гр. София с приложени „14 тома с доказателства за манипулации, влияещи върху крайния резултат в столицата”.

Изложили сме данни за груби нарушения, разделени в четири групи:

1. Нарушения с избирателните списъци, в които между първи и втори тур на изборите бяха премахнати 101 хил. души;

2. Нарушения с протоколите в секционните избирателни комисии;

3. Нарушения с бюлетините, 7 000 броя от които се оказаха невалидни;

4. Нарушения с организация на изборите, вкл. и недопускане на представители на Инициативния комитет, който ме издигна като граждански кандидат за кмет на София, при преброяването на бюлетините в зала „Арена Армеец”, се казва още в писмото.

Манолова обобщава, че е установено как в „60% от протоколите са правени корекции в нарушение на правилата, а в близо 900 секционни протокола (от 1600 секции) има разминавания и редакции, липса на фабрични номера, предварително отваряне на протоколи от неоторизирани служители, протоколи без задължителните подписи на членовете на СИК и други груби закононарушения.

Тя информира посланиците и за подадените над 60 жалби от щаба й по време на двата изборни дни, като посочва, че по тях е имало „отчетливо бездействие на задължените органи, въпреки че касаеха корпоративен и купен вот, изборни нарушения и грубо погазване на закона”.

„Редица медии продължават да отразяват тези нарушения, въпреки че изборите отминаха. Доверието на обществото в честността на вота ерозира в мащаби, които намирам за тревожни в страна член на демократичната общност и ЕС”, пише Манолова също и анонсира, че на 3 ноември е започната петиция с подписка за касиране на вота в София.

Мая Манолова: Чрез държавната хазна ГЕРБ държи кметовете в удобна зависимост

Манолова обръща внимание, че „в проекта на бюджета за 2020 година средства за въвеждане на машинно гласуване отново не са предвидени, което намирам за предпоставка за ерозиране на доверието на гражданите в способността на институциите и волята на мнозинството да осигурят честен изборен процес”, като информира посланиците, че предстои публичен форум във връзка с въвеждането на електронното и машинно гласуване в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама