Изготвя се план за възстановяване на коритото на река Вит

18:15, 22 ное 19 25 2532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева възлага изготвянето на план за възстановяване на речното корито на река Вит, в района на "Боаза" и новостоящия се участък от автомагистрала "Хемус".

Това съобщи за БТА Събчева по повод готвените за утре протести от природозащитници срещу разрушаването на коритото на река Вит.

Санкционираха фирмата, разкопала река Вит

"Веднага сме предприели действия. Такъв проект ми е поискан от Басейнова дирекция и от РИОСВ в едномесечен срок, но това е и мое задължение", каза областният управител и поясни, че това ще бъде за сметка на областната администрация, а средства за самото възстановяване ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия.

Тя припомни, че от 28 октомври има подписан договор за "Хидрострой" АД за почистване на речното корито на река Вит в района на автомагистрала "Хемус", съгласно утвърдена програма за планово почистване на речните участъци на област Ловеч за 2019 г.

В договора е записано, че преди да започнат извършването на всякакви дейности, трябва да имат съгласувателен режим и от Басейнова дирекция, и от РИОСВ. Мястото на изпълнение по договора е в землището на село Гложене, община Тетевен, село Пещерна, Торос и Дерманци, община Луковит. "В програмата е записано, че трябва да се отнемат наносните материали от реката.

Застрашена ли е река Вит от екокатастрофа?

Ако има дървесна растителност, трябва да се обърнат към лицензиран лесовъд. Ако има дървен материал, годен за ползване, трябва да се предостави безвъзмездно на разпореждане на кметовете на общините.

''Аз съм уведомила Басейнова дирекция и РИОСВ за започването на това почистване и те веднага са ми написали, че по този договор не могат да се изпълняват тези дейности и почистването е спряно'', обясни Събчева и посочи, че веднага изпълнението на договора е било спряно. Стойността на договора е 1150 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама