Втори тур на президентските избори в Румъния

08:00, 24 ное 19 / Свят 25 2771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще се състои втория тур на президентските избори в Румъния. На балотаж ще се явят Клаус Йоханис и бившият премиер Виорика Дънчила.

60-годишният центристки либерал получи около 36% подкрепа на първия тур на 10 ноември, а лидерът на социалдемократите (ПСД) Виорика Дънчила беше на второ място с 24%.

"Победихме социалдемократите", каза Йоханис на привържениците си след първия тур. "Но войната не е приключила. Трябва да направим още една крачка напред за две седмици", каза той.

Дънчила на свой ред заяви, че е "доволна" от резултата. "Класирахме се за втория тур. Благодаря на тези, които гласуваха със сърцето си", добави тя.

Окончателно: За президент в Румъния ще се борят Клаус Йоханис и Виорика Дънчила

Йоханис, създател на анти-корупционни политики, който спечели похвали на Запад за своята ангажираност към върховенството на закона, се счита за печеливш на утрешния балотаж.

Дънчила беше министър-председател до миналия месец, когато ПСД беше свалена от власт с вот на недоверие заради обвинения в корупция. Парламентът одобри ново правителство на преходното малцинство на новия премиер Людовик Орбан от центристката Националнолиберална партия. Орбан ще насрочи общи избори догодина.

Наблюдатели казаха, че победата за Йоханис може да увеличи шанса на Националната либерална партия да формира по-силна коалиция след парламентарните избори през следващата година и да възстанови доверието на инвеститорите, ерозирано от няколко години заради политическа нестабилност и високи нива на публичните разходи.

Днес малко над 18,2 милиона избиратели в северната ни съседка ще упражнят правото си на глас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама