Дани Каназирева призова за спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

20:15, 24 ное 19 / Политика 25 3054 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева ще настоява за създаване на комисия с участие на областната управа, ВиК ЕООД и община Пловдив за предприемане на конкретни действия за спешно решаване на проблема с изтичането на питейната  вода в „Столипиново“. 

„Първо трябва да се изготви експертно заключение дали жилищните блокове в „Столипиново“  са годни за обитаване, тъй като от години основите им плуват във вода. Да се направи ревизия на съществуваща ВиК мрежа и да се изготви програма с ясни действия и разписани срокове“,  посочи Каназирева пред Нова телевизия. 

Според областния управител темата с огромните загуби на водата е изключително важна. „Проблемът се дължи на години бездействие и е прехвърлян от един мандат на следващия. Няма смисъл да крием, че ценните ресурси се пилеят, и е крайно време за решение, още повече като виждаме какво се случва в други градове, които вече са на режим на водата“, категорична е  Дани Каназирева. 

Бивш екоминистър: Водната криза в Перник е в резултат на много лошо управление

Областният управител цитира годишния отчет на ВиК ЕООД Пловдив за 2018 г., според който загубите на вода в Пловдивска област са 60,37%. Обезпокояващо е, че те имат пряко отношение към цената и качеството на ВиК услугите и обслужването на населението и бизнеса.

За кв. „Столипиново“ дружеството не разполага с конкретни данни, но е сигурно, че загубите там са над средния процент за областта.

Причините за изтичането на питейната вода в Пловдив и областта са следствие предимно на амортизираната ВиК мрежа, неточност на измерване, незаконно потребление и нефактурирани количества. 

За изтичането на водата в „Столипиново“ има още една сериозна причина -  много водопроводни отклонения са изградени незаконно от ромското население. Голяма част от тръбите минават директно през къщите им, което е напълно незаконосъобразно, тъй като по закон канализация и водопровод се изграждат в публична общинска собственост и ясни отстояния от сградите. Много от постройките са изградени направо на улицата и няма достъп за автомобили със специален режим, нито за контрол.

По закон водоснабдителната мрежа на населените места е публична общинска собственост. При теч или авария на водопроводното и канализационното отклонение на блока или във водомерния възел, задължението за ремонт е на ВиК оператора. В случай на аварии в общите сградни ВиК инсталации ремонтът се поема от етажната собственост. 

„Голяма част от жилищата в блоковете с постоянни течове на вода са общински и е логично община Пловдив да бъде инициатор на програма за решаване на проблема. Новата градска управа трябва да намери правилното основание и предприеме конкретни  действия, тъй като проблемът има социален, екологичен и здравен характер“, подчерта Каназирева. 

Кметът на Перник иска РЗИ да информира ежедневно за качеството на водата

Според областния управител нито една институция не може сама да се справи, затова е необходимо да се обединят усилията на всички компетентни институции. 

„Най-после трябва да спре изтичането на питейна вода. ВиК има достатъчно средства и следва целево да инвестира в района, а също така да спре безотчетното прахосване на водата в „Столипоново“. Пример за това е ЕВН. Когато тази компания стана частна, инвестира в района, извади навън електромерите и в голяма степен спря кражбите на ток. Същото трябва да направи и ВиК с помощта и на Общината като собственик на активите и единствена, която може да започне да прилага градоустройствените норми“, коментира Дани Каназирева.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама