Лалета в цветовете на българския флаг ще красят София напролет

11:03, 25 ное 19 25 2215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пет от над 3000 лалета „Сердика” засадиха министърът на външните работи Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Нидерландия у нас Беа тен Тъшър в градинката срещу Софийския университет.

"Този подарък е един от най-ценните, които сме получавали. Първо, защото това е специално селектиран сорт, в цветовете на българския флаг и второ, защото носи специално име", каза министър Захариева и добави, че ние сме подарили на холандското правителство 110 рози "Дамасцена". Тя честити и патронния празник на университета.

От своя страна кметът Фандъкова благодари на посланика на Холандия и заяви, че двете страни имат близки отношения.

"Първият ни подарък с лалета беше по време на европредседателството ни, когато Холандия ни подари лалетата зад НДК и ние направихме логото на председателството", заяви тя, цитирана от БГНЕС. Кметът подчерта, че в последните години градът се е превърнал в цветен и зелен град, че това е нейна кауза и че София е една от най-зелените и цветни столици в Европейския съюз.

"Вече са засадени есенните луковици, които напролет ще украсят града ни. Над 600 000 луковици са засадени, като над 300 000 са лалетата. София се превърна в град на лалетата. По улиците и градините в града има повече лалета отколкото в Амстердам", коментира още Фандъкова.

Тя обяви още, че над 3000 луковици на лалета са подарили на училищата и детските градини в рамките на инициативата "Моето зелено училище".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама