Глобяват "Напоителни системи", заради обезводняването на река Въча в Кричим

13:35, 25 ное 19 25 3334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Напоителни системи" ще бъдат глобени, заради обезводняването на река Въча в района на Кричим. Това стана ясно от днешната среща, инициирана от областния управител Дани Каназирева, съобщи БТА. В срещата са взели участие още зам.-министърът на Министерство на околната среда и водите Красимир Живков, представители на НЕК ЕАД, НЕК ЕАД - Предприятие "ВЕЦ"- Пловдив, "Напоителни системи" клон Марица, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"- Пловдив, кметът на Кричим и други.

Човешка намеса е причина за обезводняването на река Въча

Проверка, извършена от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"-Пловдив, е констатирала неспазване на графика от дружеството, утвърден от МОСВ, за необходим минимален воден отток. От днешното заседание стана ясно, че е задължително да бъде извършено инженерно и хидроложко проучване на коритото на река Въча в частта й в Кричим.

"Междуведомствена комисия, съвместно с Министерството на енергетиката, ще възложи хидроморфоложкото проучване, за да бъде гарантиран екологичен минимум", каза зам.-министър Красимир Живков. МОСВ ще гарантира, че изменението на графика ще бъде съгласувано с Изпълнителна агенция по "Рибарство и аквакултури", за да бъде запазено биологичното разнообразие.

Екокатастрофа: Рибата във Въча загина заради пресъхнала река

Проблемът възникна миналата седмица в следствие на планови ремонтни дейности на ВЕЦ-"Въча 1" и спиране на работата му за 6 часа през нощта. Това доведе до екокатастрофа в Кричим с големи количества мъртва риба в коритото на реката и до нарушаване на екосистемите и популациите от риба.

Свикват спешно заседание в Пловдив заради обезводняването на река Въча

Специалистите отбелязаха, че е необходимо профилиране на коритото на реката или изграждането на речни прагове за обезпечаване на водния стоеж при по-малки водни количества, необходим за екосистемите в района.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама