Управляващите искат категоризация на имотите в сайтовете за почивки

16:40, 25 ное 19 / Политика 25 2327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Управляващите предлагат въвеждане на категоризация на местата за настаняване, регистрирани в електронни платформи като Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner и Facebook.

Предложените промени в Закона за туризма са направени между първо и второ четене на законопроекта за държавния бюджет. Те са внесени от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и лидера на НФСБ и нов зам.-шеф на парламента Валери Симеонов.

Идеята е предлаганите имоти за краткосрочно настаняване чрез електронните платформи да са с категория, както са хотелите и къщите за гости. Според вносителите така имотът ще се легитимира както пред потребителите, така и пред конкуренцията и пред органите за обществения ред. За нарушителите са предвидени глоби - от 500 до 5 хил. лв. за собственици, от 5 до 8 хил. лв. за физически лица и от 10 до 15 хил. лв. за юридически лица. Собствениците на регистрирани в електронни имоти платформи ще имат срок от три месеца, за да се категоризират след влизането в сила на закона.

Според Менда Стоянова и Валери Симеонов предложените промени са свързани с наблюдавания през последните години „бум“ в отдаването на апартаменти за краткосрочен наем и търсенето им чрез различни платформи като Booking, Airbnb, Expedia, Homeaway, Rentbyowner и Facebook.

Двамата са категорични, че целта на измененията не е да се ограничат продажбите чрез електронните платформи, но трябва да се спазва законодателството и да се осигури равнопоставеност на различните доставчици на туристически услуги.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама