Омбудсманът към жените, подложени на насилие: Търсете помощ и не мълчете

18:50, 25 ное 19 25 2030 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес омбудсманът Диана Ковачева организира тематична приемна за жени, жертва на насилие. Поводът бе отбелязване на  Международния ден на ООН за борба с насилието над жени и момичета.

Освен експертите от институцията, в инициативата се включиха психолози и юристи от фондация П.У.Л.С., които изслушваха и помагаха на жертви на физически, психически и вербален тормоз, съобщиха от институцията.

Фасадата на институцията на омбудсмана беше осветена в оранжево в знак на подкрепа на кампанията „Зонта казва НЕ”, която се провежда всяка година на 25 ноември като част от кампанията на ООН Orange the world за елиминиране на насилието над жени и момичета.

Кога жертвата става зависима от своя насилник?

„Съпричастни сме към жертвите на насилие. Символично залепихме устата си, защото мълчанието убива и призоваваме жените да не мълчат за насилието в дома им, на работните им места. Статистиката показва, че поне две жени на месец от началото на годината са загубили живата си, а още много са осакатени. Нашето послание към жените е - търсете помощ. Институцията на омбудсмана може да Ви защити“, това каза доц. Диана Ковачева, когато със служители на институцията излязоха пред сградата и свалиха черни лепенки от устите си, като по този начин изразиха съпричастността си към жените, жертви на насилие.

Идеята на събитието бе да повиши обществената нетърпимост срещу посегателствата над личността и достойнството на жените, момичетата и децата, обект на насилие, включително и да се даде повече гласност на проблема, който често пъти остава скрит.

Омбудсманът изпрати препоръка до областните управители в цялата страна, които имат право да откриват кризисни центрове, защото в страната има едва 13 такива, а в София – само един с 8 места:

За съжаление, за София има само един център, който е крайно недостатъчен, с 8 места. Крайно време е да има поне 28 кризисни центрове, в които да се оказва помощ към жени. Препоръката на Съвета на Европа е на всеки 10 000 души да има по един кризисен център. Там жените могат да получат подкрепа от експерти, юристи, психолози. Често жертви на насилие се страхуват да говорят, а полицаите не са обучени и проявяват неразбиране.

Тя благодари на медиите за това, че подркепят кампанията и добави:

Търсенето на помощ спасява живот.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама