Прокуратурата поиска да бъде свален имунитетът на Елена Йончева като евродепутат

18:50, 25 ное 19 / Политика 25 3376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската прокуратура е поискала имунитета на Елена Йончева като евродепутат. Новината дойде от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, предаде Нова телевизия.

Искането е отправено до Европейския парламент в Брюксел. Йончева е обвинена в пране на пари от фалиралата КТБ.

Искането ще бъде разгледано от правната комисия в Европарламента.

Елена Йончева: Не ме притесняват абсурдни обвинения в пране на пари

Главният прокурор Сотир Цацаров е заявявал неколкократно, че ще иска свалянето на имунитета ѝ от ЕП. Самата Йончева заяви пред „Хоризонт“ по БНР, че е готова сама ще се откаже от него: 

Аз съм съгласна да ми бъде свален имунитетът, нещо, което съм заявявала и преди. Но тук няма такава процедура за отказ от имунитет. Тук се гласува.

Самото искане за сваляне на имунитет се разпределя по системата „Донт“, след което се очаква да се съберат координаторите на ресорната комисия, като с този въпрос не могат да се занимават българи и в случая депутати от групата на  социалистите и демократите.

Процедурата предвижда и да се даде право на самия евродепутат да представи своята позиция по искането, преди да бъде взето решението.

Йончева съобщи още, че Съдът за правата на човека в Страсбург е приел нейна жалба срещу отправените ѝ обвинения: „ЕСПЧ прие моя жалба срещу отправените ми обвинения и това е изключително важно. Над 80% от подадените жалби в съда се считат за недопустими и фактът, че тази жалба е приета означава, че тя е потенциално основателна. Нямам съмнение, че европейският съд ще завърши с осъдителна присъда срещу тези, които предприеха тази атака срещу мен“. 

Процедурата за сваляне на имунитета може да се окаже продължителна - при френската депутатка Марин льо Пен мина почти една година.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше Сергей Станишев във връзка с изчезнали секретни доклади докато е бил премиер. Впоследствие той беше оправдан по това обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама