Зелена светлина за строителството на жп участък Елин Пелин-Вакарел

13:18, 27 ное 19 25 2008 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски е подписал договора за модернизация на железопътен участък Елин Пелин-Вакарел. 

Отсечката е част от проект "Модернизация на жп участък Елин Пелин-Костенец", съобщава БТА.

Повреда във влака София-Варна остави пътниците на дъжда в района на Черепиш

Участъкът между Елин Пелин и Вакарел е най-тежкият и труден за изпълнение от цялото трасе между София и Пловдив. Неговата дължина е приблизително 20 км и в обхвата му попада най-големият жп тунел в България, с дължина 6.8 км, който ще бъде построен по тунелен способ и ще бъде напълно съвместим с изискванията за оперативна съвместимост.

Подобно съоръжение не е строено у нас от 50-те години на XX век, когато в периода 1949-1951 г. е построен тунел Козница, свързващ Стара планина и Същинска Средна гора.

В рамките на обекта ще бъдат изградени нова гара Елин Пелин, спирка Побит Камък, Разделен пост Вакарел и връзката му с гара Вакарел. В обхвата на проекта са включени нова контактна мрежа и нови системи и съоръжения на външно електро-захранване и външно осветление на гаровите райони.

БДЖ наблюдава 80 рискови влака, подготвят персонала да действа при кризисни ситуации

Ще бъдат изградени и 2 броя двутръбни тунела с приблизителна обща дължина 1,5 км, пътен надлез и пътен подлез, 8 моста и естакади, 11 водостоци, шумозащитни съоръжения с приблизителна дължина 700 м, отводнителни съоръжения, нови системи за сигнализация и телекомуникация в гарите и междугарията и изграждане на нови системи за видео наблюдение и пътнически информационни системи.

Стойността на договора за строителство е 498 800 012 лева без ДДС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама