Над 4200 души годишно у нас чуват диагнозата рак на белия дроб

18:20, 27 ное 19 25 2345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ракът на белия дроб е втората водеща причина за смъртността в световен мащаб. Над 90% от случаите се дължат на тютюнопушене. В България, според данни на Световната здравна организация, пушачите са близо 40% от населението.

Годишно над 4200 души у нас чуват тежката диагноза. От тях 3260 са мъже. Страшната статистика бе съобщена по време на пресконференция, свързана с провеждането на информационната кампания „Поеми си дъх –за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб”, предаде БГНЕС.

Повечето хора чуват диагнозата късно, след като заболяването им е достигнало напреднал стадии, което възпрепятства възможностите за лечение. Симптоматиката е нехарактерна. С цел навременна диагноза трябва да се търси помощ от специалист при неспираща кашлица.

Проф. Димитър Костадинов от Катедра белодробни болести в университетската болница „Св. София” коментира, че пациентите не са свикнали да ходят на контролни прегледи за заболяване на симптоми от страна на белия дроб, за да бъдат диагностицирани рано. „Всички пациенти идват в едно състояние, при което над 80% са в много напреднал стадии и ние само го маркираме и не можем да му помогнем с никаква терапия“, констатира медикът.

Според него при навременно улавяне на болестта на 800 души може да бъде подобрен качеството на живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама