Акцент на деня: Отиде си една епоха

17:30, 27 ное 19 25 4849 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Тази нощ, минути след полунощ, от този свят си отиде емблемата на българското кино, учителят, човекът с ясна и категорична гражданска позиция – Стефан Данаилов.

Напусна ни големият актьор Стефан Данаилов

Големият български актьор този път не успя да се изплъзне на смъртта – отиде си на 76 години, след като в началото на месеца бе поставен в медикаментозна кома заради събиране на вода в белите дробове.  Миналата година той разкри, че е диагностициран с болестта на Паркинсон. През август тази година бе приет в болница в Бургас, откъдето бе преместен в болница в София. На 9 октомври бе приет във ВМА. 

След себе си Ламбо оставя огромно наследство – над 150 роли в киното, театъра и телевизията.

Култови ще останат превъплъщенията му като майор Деянов в сериала „На всеки километър“, Яким Донев в „Дами канят“, Дон Надзарено „Нуцо“ Марчиано в италианския сериал „Октопод 7“ и много други.

Освен на сцената той има много и различни роли и в живота – носител на множество награди от национални театрални и филмови фестивали, Заслужил артист (1975) и Народен артист (1983). Удостоен с награди „Аскеер“ и ордени „Стара планина“ и „Златен век“, преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, избиран за народен представител 6 пъти,  министър на културата в правителството на Сергей Станишев (2005 - 2009 г.), кандидат за вицепрезидент с кандидат за държавен глава Ивайло Калфин от БСП.

Новината за смъртта на Стефан Данаилов потопи България в скръб – политици, общественици, културни дейци, ученици, колеги, близки, приятели, почитатели, съмишленици споделиха тъгата си от раздялата с него.

„Голям мъж“, „учител по непресторено рицарство“, „морална скала“, „вселена от талант, емоция и мъдрост“, „изключителна личност със собствена светлина“, „учител за сцената и за живота“, „голям актьор и скъп приятел“ – това са само част от думите, които те използваха, за да опишат личността и човека Стефан Данаилов.

Последно сбогом с Ламбо ще си кажем на 2 декември от 11.00 часа в Народния театър, когато ще се състои и поклонението. Тогава завесите ще паднат, а публиката на крака ще изпрати големият Стефан Данаил в последния му път.

Екипът на ТОПНОВИНИ изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стефан Данаилов. Поклон пред паметта му!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама