Съвети от 98-годишен практикуващ лекар за бодър ум

10:00, 01 дек 19 / Здраве 25 2726 Шрифт:
Topnovini

Не можем да оборим факта, че старостта отнема определена доза от жизнеността на тялото.

Но също така не можем да спорим и със силата на духа и ума, която изглежда има свойството да преодолява биологичните лимити на стареенето.

Д-р Кристиан Шени е френски лекар, който е типичен пример за това, че истинската старост се случва в ума, а не в износените кости и отпуснатата кожа.


Източник: Twitter / le_parisien

Д-р Шени е на 98 години и е най-възрастният практикуващ лекар на територията на Франция, който далеч не е готов за пенсия.

По неговите думи тайната на бодрия му дух се крие в постоянната ангажираност и отказа му да "затъпява пред телевизора".

"Хората на моята възраст прекарват времето си в судоку, бинго, игри на карти и гледане на телевизия - затова и много бързо се превръщат в идиоти", споделя той.

"Вместо това аз избирам да продължавам да работя като доктор", казва лекарят.


Източник: Twitter / le_parisien

Самият той не страда от никакви болести и закачливо споделя, че дори 67-годишният му син, който също е бил лекар, е вече пенсиониран.

По време на работа докторът дори не носи очила, защото няма нужда от тях. Няма проблеми със слуха, паметта му все още непоклатима и вече над 70 години лекува в частния си кабинет в предградията на Париж.

Според него най-добрият избор, който хората на възраст могат да направят, е да продължат да се трудят и да отдават времето си на полезни занятия, които им носят удоволствие и смисъл.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама