Мусони са улеснили миграцията на първите съвременни хора извън Африка

21:00, 28 ное 19 / Култура 25 5902 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени от САЩ и Израел установиха възможна причина за миграцията на първите съвременни хора извън Африка, съобщи сайтът Phys.org. Оказало се, че ключова роля са имали мусони в Близкия изток, които са осигурили подходящи коридори за преселване.

Учените анализирани калцитни образувания, известни като спелеотеми, в пещерата със сталактити Сорек в Израел. Специалистите определили съдържанието на изотопите кислород -16 и кислород-18, които зависят от количеството на валежите, в минерали на 125 хиляди години. Освен това ползвали климатичен модел, който дава възможност да се събере информация за промени в растителността през последните 800 хиляди години, предава БТА.

Предишни изследвания показаха, че климатът в Близкия изток може да е бил по-толъл и повлажен преди 125 000 и 105 000 години, но преди 115 000 години е бил като днешния. По-влажните периоди съвпаднали с циклични промени в орбитата на Земята.

Моделът показал, че през този период африканските и азиатските мусони се придвижили на север, а това довело до значителни валежи в Близкия изток през летните месеци. Резултатите от изотопния анализ потвърдили, че лятото било много дъждовно преди 115 000 години. Това може да е подтикнало хората към колонизиране на нови територии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама