Акцент на деня: Изцапахме бялата престилка

17:30, 29 ное 19 25 5427 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Днес отново ще ви разкажем за брутална агресия над медици. Този път случаят е от столичната Окръжна болница. Статистиката за нападения над медици у нас е шокираща. Цифрите показват, че 90% от медицинските работници са били жертва на физическо или психическо насилие.

Само за първите два месеца на годината имаме четири инцидента. На 20 януари в Горна Оряховица 35-годишна жена нападна фелдшерка, докато преглеждат 5-месечното й бебе. Майката нахълтва в лекарския кабинет и удря дежурния фелдшер в лицето. Два дни по-късно трима души от ромски произход – двама мъже и една жена нападат медиците от центъра по хемодиализа във Велико Търново. В началото на февруари друг лекар в Сливен бе набит, а три дни по-късно в Петрич фелдшер бе нападнат, след като отказва да даде лекарства на 33-годишен мъж. Миналата година в Добрич дежурен лекар бе набит от пиян млад баща, който твърдеше, че детето му не се подобрява след продължило с дни лечение. През май отново медик от Спешна помощ бе ударен с юмрук в лицето.

Това са случаи само от последните две години. За тях екипът ни разполага с информация.  

Тази сутрин в 4.00 часа сутринта лекари от „Св. Анна“- София станаха обект на брутална агресия. По време на консултация на тежко болен, друг пациент, приет за операция, започва да вилнее в коридора на Първо отделение на Клиника по хирургия. Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри. Размахвал с белезници и заплашвал с арест. Медиците са били обект и на вербална агресия.

  

Нападателят предварително се е подготвил с план как да скрие самоличността си. Той сръчно е покрил с гумени ръкавици камерите и така е предотвратил заснемането на видео материал. Вилнелият е счупил и вратата на клиниката. Малко по-късно говорителят на болницата Антон обясни, че две лекарки и една медицинска сестра са сериозно пострадали. Едната е хоспитализирана веднага в клиника по реанимация – със съмнения за комоцио. Главата й е била блъскана в стената и тя е с реална опасност за живота. Другите две са пострадали по-леко. Те имат повърхностни наранявания. Вандалската история е продължила доста дълго време. Медиците от Окръжна болница са в психически шок. През това време обаче нападателят по необясним начин е успял да избяга. В късния следобед бе задържан в двора на болницата. Мъж на 50 години на име Здравко Инджов. Самият той твърди, че е бивш полицай и че не е посягал на никого. Казва, че сестрите не му давали да пуши в отделението и една от тях се е свила сама в ъгъла на стаята, без той да я е удрял.

Здравният министър Кирил Ананиев категорично осъди всякакви форми на насилие към медицинския персонал. Той очаква доклад от болницата, който ще препрати към прокуратурата. В следващата година са заложени повече пари за камери в най-рисковите болници.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама