Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия

17:05, 30 ное 19 / Свят 25 2001 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия, в опит да окажат натиск върху правителството да прекрати употребата на изкопаеми горива, съобщава АФП.

Природозащитници блокираха входа на мината „Велзоу зюд” в басейна на Лаузитц. Няколко стотин души препречиха входа на мината „Йеншвалде ост”, докато други спряха движението по же пе линията, водеща към съоръжението.

Около 1200 демонстранти успяха да блокират и достъпа до мина, разположена южно от Лайпциг, което спря работата й.

В районите, където са мините, десетки работни места зависят от производството на въглища. Има обаче и семейства, които са заплашени да загубят домовете си заради разширението на района за добив на горивата.

Във всички три мини, окупирани от екоактивистите, се произвеждат лигнитни въглища – нискокачествен кафяв тип въглища, които се смятат за опасни за човешкото здраве и за природата. Екоорганизации нарекоха блокадите успех и заявиха, че в тях са се включили около 3 хиляди техни членове.

Това е втората подобна акция тази година. през юни стотици екоактивисти със спални чували в продължение на няколко дни окупираха мина близо до Кьолн. Според екоорганизациите плановете на правителството да спре производството и употребата на изкопаеми горива до 2038 година не са достатъчни за опазването на природата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама